BLOG: Kako se istaknuti poslodavcu?

Photo: indianonlineseller.com

Autor: Anamaria Milković

Sjedite na stolici. U nepoznatoj prostoriji. Na nepoznatom mjestu. Pred nepoznatim ljudima. Milijun misli u glavi. Trema. Euforija. Napetost. Iščekivanje. Uzbuđenje. Neizbježna situacija u kojoj ste se već našli. U kojoj ćete se tek naći. Razgovor za posao. Prvi. Drugi. Šesti. Deseti. Nebitno koji. Svaki je drukčiji, a opet sličan onom prethodnom. Svaki budi različite osjećaje, želje, očekivanja.
Par minuta uživo ili par redova na papiru u kojima se trebate predstaviti poslodavcu su izuzetno važni. To je trenutak u kojem svoje godinama stečeno znanje, razvijene vještine, uspjehe i neuspjehe trebate predstaviti poslodavcu i dobiti povratnu informaciju koliko ste zaista dobri, jeste li se uspjeli istaknuti u mnoštvu te koliko zapravo vrijedite u poslovnom svijetu.

Kako bi taj razgovor prošao što jednostavnije na internetu možete pronaći pregršt savjeta, između ostalih, da trebate imati dobar životopis, biti samouvjereni, informirani, šarmantni, pristupačni, itd. No, to je samo dio dojma koji ćete, ako dobijete priliku, ostaviti na poslodavca. Poslodavcu ćete se najlakše istaknuti ako mu pokažete da razvijate svoju kreativnost, da ste inovativni, otvoreni, znatiželjni, sudjelujete u izvannastavnim aktivnostima, itd.

 
Photo: mih.com.au
 

 
 
 
 
On će vam, kako bi dobio jasniju sliku o vama, postaviti pregršt pitanja kao što su: Jeste li volontirali? Pohađali praksu u nekom poduzeću? Osmislili neki projekt? Bili član neke udruge? Sudjelovali na natjecanjima? Ostavili traga na zajednici te pridonijeli njenom razvoju? Ako niste, krajnje vam je vrijeme! Kroz te aktivnosti ne činite samo dobro za druge već i oplemenjujete same sebe.
 
Savršen primjer onoga što poslodavci traže kao poželjne karakteristike svojih zaposlenika su Ana i Marko koji su se prijavili za posao u jednom poduzeću. Oboje studiraju na istom fakultetu, ali imaju različite prosjeke ocjena i afinitete kad su u pitanju izvannastavne aktivnosti. Ana, kojoj je prosjek ocjena 3,6, u slobodno vrijeme volontira, sudjeluje u radu dvije fakultetske udruge, sudjeluje u radionicama u sklopu fakulteta i svako ljeto odrađuje praksu u poduzećima u svom gradu. Marko, čiji je prosjek ocjena 5,0 u slobodno vrijeme se druži s prijateljima, ne pokazuje nikakav interes za izvannastavne aktivnosti te se prilikom traženja posla oslanja isključivo na svoj šarm i ocjene. Tijekom razgovora za posao poslodavcu je bolji dojam ostavila Ana, zato što je za razliku od Marka bila proaktivnija, pokazala interes za razvijanje svojih vještina te se iz njenog životopisa moglo vidjeti kako je sve teorijsko znanje stečeno na fakultetu kvalitetno iskoristila u praksi. Marko nije ispunio očekivanja poslodavca, bez obzira na svoje savršene ocjene, jer nije dovoljno biti samo dobar na papiru, tj. u teoriji te ne pokazati nikakav interes za rad na sebi ili želju za rad izvan fakulteta.

Zato si uzmite vremena. Stanite i sagledajte svoj život. Svijet oko sebe. Budite iskreni. Razmislite. Zapitajte se. Gdje se nalazite? Što želite? Čemu težite? I ne gubite vrijeme. Pokrenite se. Odmah. Danas. Nemojte biti samo jedan u mnoštvu. Zadovoljavati se malim stvarima. Bojati se ostvariti nemoguće. Pomičite svoje granice. Uvijek težite biti najbolja verzija sebe. Pronađite ono u čemu ste dobri i postanite izvrsni. To je jedina tajna uspjeha!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s