BLOG: Iskakanje iz paštete

Autor: Ana-Marija Sarić

pašteta
 
U vremenu regrutacije novih radnih članova naše udruge pisati o iskakanju iz paštete možda za nekoga i nije najbolja ideja, ali meni je sasvim odlična. Često se u zadnje vrijeme intenzivno rabi ta stara, doduše pomalo istrošena floskula „iskače iz paštete“ za nekoga tko je hiperproaktivan, ističe se svojim aktivnostima iz mase, radi pro bono poslove/aktivnosti koje ostatak mase ne bi napravio ni da im se plati milijun dolara.
 
Rijetko bih sama za sebe ikada rekla da sam određeni tip osobe, u pojedinim situacijama to mi je prehvalisavo, ali sada otvoreno, pred silnim auditorijem (vjerujem kako ove članke čitaju i osobe koje nisu naši članovi), kažem vam – ja sam ta jedinka koja iskače iz paštete. Iskakanje nikako nije cilj niti nit vodilja kojom se vodim u svom radu, ali nekako je rezultat svega onoga što radim, čime se bavim i što volim. Biti član dviju studentskih udruga, dopredsjednik KUD-a, tajnik SAKUD-a, član AKUD-a, demonstrator, polaznik različitih seminara/predavanja/radionica koje nisu u sklopu obrazovnog kurikuluma, raditi na studentskim projektima i uz sve to imati relativno dobar prosjek na faksu sasvim sigurno nije jednostavno i lako, a pogotovo ne za nekoga tko ima samo 21. godinu. Dođu trenutci kada ne znam što bih prije, koju aktivnost prije „skinula s dnevnog reda“, ali da nema svih tih puzli, moja slika ne bi se mogla sklopiti u potpunosti. Često me pitaju kako sve to stignem? Pa lijepo – stignem! Ne znam ni ja sama točno kako, ali stignem.
 
Često se sjetim svog voditelja folklora koji je na jednoj probi rekao nama koji pjevamo „drugi“ glas: „Ne želim nju (prvi glas) stišavati, vi pojačajte svoje glasove!“ Isti princip bi se mogao primijeniti i na (hiper)proaktivne ljude. Zašto bi oni (čitaj mi, ja) smanjivali svoju proaktivnost ili bolje rečeno hiperaktivnost samo zato što je netko neaktivan? Neka se aktivira! Možda nije „kvaka“ u onima koji iskaču iz paštete, nego upravo suprotno, onima koji ostaju zatvoreni u konzervama.

Usudite se, bez obzira na brata, sestru, cimera, najboljeg prijatelja, roditelje, društvo u cjelini, biti proaktivni, biti oni koji iskaču iz paštete. Ne bojte se nedostatka vremena za vaše glavne obaveze, koje god one bile, jer slobodnog vremena za biti aktivniji nego što ste trenutno imate. Možda je tajna u dobrom upravljanju vremenom (osobina koju današnji poslodavci znaju tražiti kod zaposlenika), ne bih znala, ali nećete ni vi ukoliko ne pokušate biti barem malo aktivniji nego što ste trenutno. Kako ćete se istaknuti kod poslodavca? Ovisno o vrsti posla, ali sasvim sigurno će vaša proaktivnost biti ključ vašeg uspjeha! Upravo je vaša prijava za članstvo vaš prvi korak pri iskakanju iz paštete!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s