BLOG: Dolar i cijena zlata

Izvor: Ebay.com
Foto: Ebay.com

Prije par dana listam novine i ugledam ovaj članak. Radi se o zanimljivom pogledu na cijene zlata u svijetu koje komentira poznati ekonomist Stanko Dabić. Nisu mi baš jasni na prvi pogled neki dijelovi tog članka. „Zlato nema cijenu…”, “Cijena nije rezultat ponude i potražnje…“. Je li moguće da je sve što mi učimo – zapravo krivo?

Cijena proizvoda, neovisno o njegovoj naravi, trebala bi biti rezultat omjera ponude i potražnje koji se ostvaruje na slobodnom tržištu. Kakva je onda situacija sa zlatom? Istina je da je američki dolar u svojoj prošlosti bio vezan za zlato i u tome treba tražiti razloge njihove povezanosti. Jedino što bi mogao izdvojiti u ovom slučaju jest da se cijena zlata formira prema nekoliko čimbenika. Jedan od njih jeste dolar, no ne smije se isključiti utjecaj slobodnog tržišta kako je to ekonomist Dabić napravio. Ako zamislimo slučaj u kojem ljudi počnu neograničeno rudariti zlato količina tog metala u svijetu bi se drastično povećala. Cijena u tom slučaju nikako ne može ostati na prijašnjoj razini i već sada je vidljivo kako ta teorija nema nekakvo pokriće.

Postoji i još jedna stvar. Iako je zlatni standard ukinut još uvijek postoji psihološka veza dolara sa zlatom, no tu treba biti vrlo jasan oko nekih stvari. Jedni od razloga zbog kojih veza postoji su:

  • Kada dolar opada virtualno zapravo sve druge valute dobijaju na snazi. To zapravo povećava potražnju za dobrima. A zlato jest jedno od dobara i tako se i potražnja za zlatom povećava, a time i njegova cijena.
  • Također, kada dolar raste investitori koji se bave valutama sele svoja sredstva iz drugih financijskih instrumenata u tu valutu. Jedan od tih instrumenata je i zlato pa sukladno tome pada potražnja a time i sama cijena zlata.

siegessaule-565376_1920

Iz ovih nekoliko primjera jasno je vidljivo da su upravo ponuda i potražnja najvažniji određivači cijene zlata. Zlato i dolar jesu povezani, no pitanje je kako bi se kretala cijena zlata da dolar izgubi primjerice 90% vrijednosti u sljedećoj godini. Rast cijene je za očekivati, no do određene granice jer su preferencije potrošača bitno važnije od same razine dolara. Čak i ovaj obrnuto proporcionalan odnos zlata i dolara nije oduvijek takav (na razinama 1993. godine je bio proporcionalan odnos).

Indeks vrijednosti dolara i cijene zlata Izvor: goldpriceoz.com
Indeks vrijednosti dolara i cijene zlata
Izvor: goldpriceoz.com

Činjenica je da zlatu u zadnjih 20 godina raste vrijednost, a s druge strane dolaru – pada. Zlato jeste zanimljiva vrsta imovine za investitore jer nema plaćanja poreza, no investiranje u zlato isto tako ne donosi nikakvu kamatu nego se pokušava zaraditi na razlikama njegove cijene u različitim periodima. Cijene koja se itekako određuje na slobodnom tržištu.

Autor: Daniel Švelec

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s