IZVJEŠTAJ: Predavanje vrijedno 550 milijuna dolara

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je državna elektroenergetska tvrtka, koja se više od jednog stoljeća bavi proizvodnjom, prijenosom i distribucijom električne energije. Isto tako je jedna od rijetkih kompanija iz regije koja je do financijskih sredstava došla prodajom korporativnih obveznica na međunarodnom tržištu.

1
26.11.2015. godine Tomislav Rosandić, član uprave HEP-a, održao je predavanje na temu izdavanja korporativnih obveznica i pogled na case-study samog HEP-a u cijeloj priči. Hrvatska elektroprivreda je 2007. godine nakon ulagačkih projekata i planova kompanije, ponudila obveznice u vrijednosti od 500 milijuna dolara. U međuvremenu kamatne stope su doživjele povijesno niske razine pa se tako ove godine razmišljalo o prijevremenom otkupu starih obveznica i refinanciranju po novim i povoljnijim uvjetima.

7. listopada ove godine krenulo se u navedeni prijevremeni otkup dolarske obveznice. HEP je investitorima koji drže navedene obveznice ponudio 1,5% premije povrh trenutne tržišne cijene koja drži oko 104,8% nominalne vrijednosti, a sve se događa 2 godine prije dospijeća same obveznice. Sve je ovo dio operacije refinanciranja i zamjene postojećeg duga jeftinijim te produljenja ročne strukture duga. Naime 19. listopada Hrvatska elektroprivreda izdala je nove obveznice vrijednosti 550 milijuna dolara i dospijeća 2022. godine.

2
U velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta vladala je zainteresiranost za samim mehanizmima emisije obveznica, a sve je u detalje objasnio pozvani član uprave HEP-a, Tomislav Rosandić. Istaknuo je važnost „roadshow-a“ na kojem se predstavljaju planovi i ulagački projekti kompanije. Roadshow se najčešće odvija u svjetskim financijskim prijestolnicama. Nakon oglednih sastanaka u Zurichu i Ženevi, roadshow je slučaju HEP-a, selio u Ameriku odnosno u Boston i New York, a tek su se na zadnjoj stanici, Londonu, mogli čuti konačni uvjeti odnosno cijena, veličina, ročnost i kupon izdanja. HEP je u ovom slučaju uspio izdati obveznice s kuponom (kamatom) nižom od prethodne, a i sama tržišna cijena prethodnih obveznica (104,8% nominale) govori o kotiranju kompanije na međunarodnom tržištu. Prinos novih obveznica je prvo ponuđen na razini od 6,375%, nakon ogromne navale na aukciji od preko 2 milijarde dolara, on je smanjen prvo na 6,25 pa i na 6,125% gdje se dovela u ravnotežu sama ponuda i potražnja. Kupon na razini od 5,875% je dodatno snižen korištenjem valutnog swapa.
Kao zaštitu od promjena tečaja valute (dolar-euro) također se koristio navedeni valutni swap. Na predavanju bio je detaljno predstavljen mehanizam ovog instrumenta kojim se sav rizik od promjena tečaja svodi na banke. Otkupom obveznica iz 2007. godine otkazao se stari valutni swap, ali se također s novom emisijom i ugovorio novi. Samim valutnim swapom bilo je objašnjeno kako nakon emisije kompanije dobivena sredstva u dolarima mijenja u banci u eure, a pri isplati kupona određena svota ide nazad u dolare po trenutnom tečaju. Također se valutnim swapom, zbog promjene same strukture kupona u dolarima i kupona u eurima, uspjela smanjiti razina od 5,875 na 4,85%.

3
Nakon zanimljivog predavanja i ugodne atmosfere, gospodin Rosandić odgovarao je na pitanja studenata i profesora. Bilo je tu vrlo zanimljivih pitanja, no može se izdvojiti ono u čijem se odgovoru uspoređivalo druge poznate europske tvrtke koje su također svoja sredstva pribavili emisijom obveznica. Kompanije „Gaszprom“ i „Norilsk nikal“ zadužile su se na 3 odnosno 7 godina u vrlo sličnim uvjetima kao i HEP, što samo dokazuje konkurentnost hrvatske kompanije.

Iako je predavanje održano u tjednu kada studenti nemaju nastave, ispunjena dvorana sama za sebe je govorila o zanimljivosti teme i predavača i moguće je samo nadati se skorim i približno zanimljivim predavanjima kao što je ovo bilo.

 

Autor: Daniel Švelec

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s