BLOG: Bitcoin – Osnove virtualnog „keša”

bitcoin-495996_1280

U zadnje vrijeme ponovno se sve više i glasnije govori o nečemu zvanom Bitcoin. Kad bi se jednom riječju trebalo definirati značenje Bitcoina vjerojatno bi ta riječ bila – kriptovaluta. Pojam kriptovalute odnosi se na značenje da je Bitcoin digitalna valuta koja ne postoji u fizičkom obliku. Uz to bitno je naglasiti i da se za stvaranje i bilježenje transakcija koriste kriptografski mehanizmi da ne bi došlo do povrede sustava (kriptografija -> sigurnost u transakcijama). Bitcoin nije jedina digitalna valuta, ali je zasigurno najpoznatija.

Današnje „fizičke“ svjetske valute u bliskom su odnosu s raznim čimbenicima, no ovo nije stvar sa Bitcoinom. Bitcoin je nezavisna valuta, odnosno nije pod kontrolom niti jedne centralne banke, državne institucije ili korporacije. Ta digitalna valuta nije vezana uz bilo koju drugu vrijednost ili fizičku tvar (npr. zlato) nego njezinu vrijednost određuje SAMO I JEDINO ponuda i potražna na tržištu u određeno vrijeme. Također u transakcijama Bitcoinom nema posrednika, nema troškova transakcije ili visokih naknada. Neka vas ovo „digitalna valuta“ ne zavara – Bitcoinima se može kupovati gotovo sve. Tako u zadnje vrijeme mnoga svjetska imena prihvaćaju plaćanje direktno u Bitcoinima (nije potrebna konverzija). Primjeri takvih kompanija su Microsoft, Sports Illustrated, Dell i drugi. Pa čak i Mozilla na kojoj možda čitate ovaj članak prihvaća donacije u Bitcoinima. Za suradnju sa svim ostalima potrebno je obaviti zamjenu u pravi novac preko poznatih online mjenjačnica i to po trenutnom tečaju, a moguće je i svoje Bitcoine kupiti/zamijeniti direktno od neke fizičke osobe.

stara stranica

Iako sve zvuči savršeno mora se naglasit će vam za „petljanje“ s Bitcoinima trebati puno živaca. S jedne strane iako se radi o kriptovaluti, poznati su napadi na „online novčanike“ klijenata. Time se hakeri domognu vaših Bitcoina, a iako nije zabilježeno da se napadi događaju išta češće nego na klasične bankovne račune građana, rizik svakako postoji. S druge strane kada mijenjate vaš novac u online mjenjačnicama također postoji rizik. Poznato je bilo (u nekim mjenjačnicama upitnog kredibiliteta) da vlasnici mjenjačnice nestanu s vašim novcima. Ili sveukupno da mjenjačnica propadne, pa zajedno s njom i vaši novci. Ili hakerski napad na mjenjačnice. Ili nešto slično, bitno je u cijeloj priči koristiti poznate i kredibilne mjenjačnice ili bankomate kako bi izbjegli glavobolje (ne nasjedajte na bolje tečajeve, nije vrijedno toga). Bankomati za pretvorbu Bitcoina postoje od 2013. godine (prvi u Vancouveru), no manje je poznato da i jedna hrvatska tvrtka (zagrebački Bspend) razvija biznis s Bitcoin bankomatima.

Prije nekoliko dana moglo se čitati o uspjehu naših susjeda – Slovenaca, u dobivanju Bitcoin licence. Naime slovenska startup kompanija Cashila prva u svijetu je dobila bankarsku licenciju za konverziju Bitcoina u eure. Zasad se naplaćuje provizija za uslugu, no brz i izravan prijenos na bilo koji drugi bankovni račun je zajamčen.

I dok jezikoslovci vijećaju o tome je li ispravno pisati Bitcoin ili bitcoin, vrijednost te valute raste i pada velikom brzinom. Bez obzira na potencijalno neograničene mogućnosti primjene Bitcoin se danas najviše koristi za špekulacije. I to nije samo situacija s Bitcoinom, scena svih kriptovaluta mijenja se strahovitom brzinom. Kao jedna od najvolatilnijih valuta Bitcoin vam pruža neizmjerne moćnosti zarade, ali isto tako i mogućnost da sve izgubite. Zato je potrebno biti vrlo oprezan u transakcijama s ovom valutom.

 

Autor: Danijel Švelec

Izvori: Bug.hr, Poslovni.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s