BLOG: Električni automobili – slom tržišta nafte?

electric-car-734574_1280.jpg

S vremena na vrijeme dogodi se promjena na svjetskoj razini koja potpuno gurne svijet u drugi smjer. Sjetite se pojave prvih televizora i izrastanja potpuno kanala oglašavanja i umrežavanja. Sjetite se, ne tako davno i pojave prvih pametnih telefona. Nakon kratkog vremena svjedoci smo globalnih promjena koje guraju sve svoje resurse u „mobilne tehnologije“. Neke stvari su sigurne. Takvih promjena ima mnogo, teško ih je predvidjeti, ali vrlo često okrenu svijet naglavačke.

12803298_10207143168752267_2116039208878548156_n
Mnogi se slažu da je sljedeća takva promjena – pojava električnih automobila. Iako danas takva vrsta vozila zauzima samo jednu desetinu od 1% ukupnog broja vozila na svijetu, promjene se polako počinju osjećati. Sigurno je da svijet u kojem se nafta naziva „crnim zlatom“ neće biti više isti. Naftne kompanije trenutno i nisu baš zabrinute upravo zbog stvarno malog trenutnog broja električnih vozila, ali i zbog njihove cijene koja je osjetno veća od klasičnih automobila. OPEC „bahato“ procjenjuje da električni automobili neće naći svoju širu primjenu u sljedećij 50 godina. Isto tako procjenjuju da do 2040. godine udio električnih automobila neće prijeći 1% ukupnog broja vozila.
Jedno je za sada sigurno. Ogromni novci se upumpavaju u ovu novonastalu industriju. U sljedećih nekoliko godina kompanije poput Tesle, Nissana i Toyote planiraju ogroman rast prodaje ali i smanjenje troškova. Novi planirani modeli automobila trebali bi se kretati oko 200.000kn ($30.000), a cilj je u svakom segmentu biti bolji od svojih benzinskih/dizelskih inačica. Elektromotori koji pogone automobile i čine otprilike 1/3 cijene automobila postaju sve jeftiniji te se njihova prosječna cijena od 2010. godine prepolovila.
Prošle godine rast prodaje električnih automobila iznosio je zapanjujućih 60%. Zbog izrazitog rasta broja električnih vozila, Bloomberg predviđa da bi u razdoblju od 2023.- 2028. godine električna vozila mogla izmjestiti potražnju za naftom od 2 milijuna barela – po danu! Zakonom ponude i potražnje lako je predvidjeti da izostankom dijela potrošača naftnih derivata, pritisak se stavljan na cijenu istih i moguć je potpuni slom tržišta nafte.

s

Električna energija postaje sve čišća pa se tako naglasak sve više stavlja na obnovljive izvore energije. U svijetu koji je nakon industrijske revolucije postao prezagađen, električna vozila i obnovljivi izvori energije čine sljedeći korak u evoluciji društva. Za sada jedini problem električnih automobila je izostanak stanica za punjenje, no to nije nerješiv problem i ako se dogodi pomak na toj razini neki analitičari smatraju da bi 2040. godine električni automobili mogli biti rame uz rame klasičnim autima. Odnosno predviđanja su da do 2040. 50% prodanih novih automobila godišnje mogli biti upravo EV (Electric Vehicle).
Nije sigurno kako će se stvari dalje odvijati, neke zemlje svoj gospodarski prosperitet temelje upravo na nafti. Neke zemlje su 1990. bile pustinja, a danas oaza na Perzijskom zaljevu. Hoće li se obistiniti narodna poslovica „kako dođe tako i ode“ ili će se uspjeti napraviti tranzicija k novim vrijednostima. Kakvu će ulogu imati Hrvatska u svemu tome? Ipak je jedna hrvatska kompanije već napravila svoj imidž u svijetu elektromotora i električnih automobila.

Jedno je sigurno. Svake godine stavlja se sve više električnih i hibridnih automobila na svjetsko tržište. Kad god se dogodio slom tržišta nafte, to će biti samo početak, a netko će ostati na cjedilu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s