Europski tjedan novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

 

Drugu godinu za redom studentska udruga Financijski impuls obilježila je Europski tjedan novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Od 14. do 17. ožujka studenti i svi zainteresirani građani imali su priliku sudjelovati na raznim predavanjima i radionicama na kojima su osobe iz financijskog sektora prenijele svoja znanja i iskustva vezana za financije.

Događaj su službeno otvorili dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Vladimir Cini, prodekan za financije, Branimir Marković te članovi Financijskog impulsa, Mario Raič i Matea Čuljak.

Europski tjedan novca - 1Prvi dan, 14.3.2016. godine, radionicu „Novčanica – krivotvorina ili original“ održala je Petra Poldrugač, savjetnica u Direkciji trezora Hrvatske narodne banke. Gospođa Poldrugač je kroz interaktivnu radionicu prikazala realnu sliku Hrvatske kada je u pitanju krivotvorenje novčanica unazad nekoliko godina te je svima prisutnima pokazala kako mogu prepoznati krivotvorene novčanice. Nakon gospođe Poldrugač, predavanje „Ulaganje u industriji osiguranja“ održao je gospodin Luka Matošić, član uprave UNIQA osiguranja. Gospodin Matošić je kroz sat vremena ukazao kako uobičajeno, u praksi, osiguravajuća društva raspolažu novcem koji prikupe od osiguranika.

 

Europski tjedan novca - 2Drugi dan, 15.3.2016. godine, predavanja su održali Krunoslav Šarić i Aleksandar Musić, udruga Lipa i Zlatko Berdin, Junior portfolio manager – AZ obvezni mirovinski fond. Udruga LIPA održala je zanimljivo predavanje pod nazivom „Funkcionalnost poreznog sustava Republike Hrvatske“, gdje su prikazali kako postoje brojne nepoznanice u našem poreznom sustavu te o njegovoj složenosti te dali, između ostaloga, svoje prijedloge što bi se moglo napraviti po tom pitanju. Zlatko Berdin prezentirao je kako funkcionira hrvatski mirovinski sustav te kako i gdje obvezni mirovinski fondovi ulažu sredstva koja imaju na raspolaganju.

U srijedu, 16.3.2016. godine, predavanja su održali karizmatični Ivan Glavaš, broker i trgovac kriptovalutama, koji je kroz nešto više od sat vremena pokazao kako i kada je došlo do pojave bitcoina, što je bitcoin te koju ulogu će bitcoin imati u budućnosti. Nakon gospodina Glavaša predavanje je održao David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka. Gospodin Krmpotić je upoznao publiku sa svim pojmovima vezanim uz proračun, objasnio što čini prihode i rashode gradskog proračuna te što se može i što bi se trebalo mijenjati. U dogovoru s Kinematografima grada Osijeka, treći dan obilježavanja Europskog tjedna novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završen je u ugodnom društvu na projekciji filma ‘‘Trumbo” u osječkom kinu Urania.

Europski tjedan novca - 4Zadnji dan, u suradnji s udrugom malih dioničara Valamara, održan je panel: ‘‘Gdje je tržište kapitala Republike Hrvatske?”. Moderator panela bio je Dražen Novaković, a na panelu su sudjelovali Marko Čižmek, najbolji financijski direktor 2015. godine u Republici Hrvatskoj, član uprave Valamar Riviera d.d., i Dean Rnjak, predsjednik Udruge malih dioničara Valamar. Na panelu se raspravljalo o slici tržišta kapitala Republike Hrvatske, kako se ono razvija kod nas te što je potrebno razmatrati pri ulaganju u vrijednosne papire. Gosti su se dotaknuli i teme turizma, koju vide kao najperspektivniju granu za razvoj Hrvatske.

Europski tjedan novca - 3

Nadamo se da niste propustili prethodno navedene predavače i da ste sudjelovali na predavanjima koja su vam bila zanimljiva. Za više fotografija sa događaja posjetite našu Facebook stranicu.

 

Tekst: Anamaria Milković, studentska udruga Financijski impuls

One thought on “Europski tjedan novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s