BLOG: The Bulls, The Bears and The Bunnies

Na svjetskim financijskim tržištima često se govori o bikovima i medvjedima kao pokretačima aktivnosti na burzi. Kada su prije par dana o stanju na burzi pitali poznatog američkog investicijskog stretega Jima Paulsena, dao im je zanimljiv odgovor. Naime Jim radi kao glavni investicijski strateg pri Wells Capital Managementu koji je dio poznate američke Wells Fargo banke.  Trenutno stanje na burzi on vidi kao „bunny market“. Je li to izjavio u duhu blagdana Uskrsa nije poznato, no sve je zanimalo kakvo je to tržište i što se od njega očekuje.

„Suprotno optimističnim bikovima koji guraju tržište gore ili medvjedima koji guraju dolje, tržište zečeva skakuće ali zapravo ne ide nigdje. Ovakva situacija poznata je u kasnijim stadijima ekonomskog oporavka i nije ništa novo“ rekao je Jim Paulsen svojim klijentima.

I zaista, pojavu je moguće vidjeti u američkom indeksu S&P500. Od kraja 2014. godine indeks ostaje u rasponu od 1800 do 2200 bodova, ali je moguće prepoznati skokove o kojima se priča. Investitori su proživjeli svašta od tada. Globalna ekonomija se usporila zahvaljujući kineskom utjecaju, a i nedavni pad cijena energenata imao je svoju ulogu. No ni jedna ni druga strana, ni bikovi ni medvjedi, zasad ne mogu prevladati pa vidimo ovakvo kretanje.

bunny market
Izvor: Bloomberg

Pitanje se postavlja kako reagirati na ovakvo tržite? Wells Capital Management očekuje razinu S&P500 na kraju godine od oko 2050 ali sa mogućim skokovima u rasponu od 1800 do 2200. Tržište zečeva sugestira da investitorova strategija više ne bi trebala biti samo bikovska ili samo medvjeđa nego bi se trebao tražiti dodatni pristup.

Sektori industrije i kapitalnih dobara uvijek su dobra oklada, a u posljednje vrijeme tržišta u tranziciji predstavljaju prilike za investitore. S druge strane treba biti oprezan sa rizicima kao što su Kina i njeno tržište koje u svakom trenutku može povući svijet za sobom. Bilo to na gore ili na dolje. Osim toga važno je spomenuti i rekordne razine svjetskog duga i pad cijena trgovačke robe (commodity-a). Sve to i još puno toga je važno uzeti za obzir pri trgovanju.

Bunny market nije neka nova stvar samo je ovoga puta dobila prigodan naziv. Preporuke su da se očekuje više ovakvih kretanja u budućnosti – i da se njima prilagodi.

 

 

 

Autor: Daniel Švelec

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s