BLOG: Kreativno računovodstvo – kreativnost ili zloupotrebljavanje?

kreativno_racunovodstvo1

Mnogi misle kako je računovodstvo „čist“ posao, no znate li što je kreativno računovodstvo? Kreativno računovodstvo nije ilegalno, no postavlja se pitanje da li je ono etično ili ne. Sama etičnost primjene kreativnog računovodstva ovisi o točki gledišta.

Kreativno računovodstvo predstavlja postupke i metode manipuliranja bilančnim pozicijama i njihovim vrijednostima prikazanim u financijskim izvještajima u svrhu ostvarivanja različitih ciljeva. Kao posljedica može doći i do kršenja zakonskih propisa. Ako ipak dođe do kršenja zakonskih propisa, možemo reći da kreativno računovodstvo prerasta u lažno financijsko izvještavanje.

kreativno_racunovodstvo2Zadatak kreativnog računovodstva je, teoretski, u njegovim začecima bio zamišljen kao instrument koji bi trebao omogućiti realni i objektivni prikaz stvarnog financijskog položaja i rezultata poslovanja poduzetnika putem financijskih izvještaja unutar računovodstvenog regulatornog okvira. Međutim, u praksi je kreativno računovodstvo postalo sinonim za “manipulativno računovodstvo”.

Financijski izvještaji, koji bi trebali biti istiniti, fer i pouzdani, podložni su mnogim manipulacijama. Manevarski prostor pronalazi se u računovodstvenim standardima koji su često nejasni i vrlo složeni, a procjene subjektivne.

Veliki je broj ciljeva zbog kojih menadžeri posežu za kreativnim računovodstvom, a najznačajniji su: održanje povjerenja investitora, iskorištenje bonusa, priprema za preuzimanje ili obrana od neprijateljskoga preuzimanja, te odgađanje poreza na dobit za sljedeće razdoblje.

Računovodstvena praksa puna je primjera kriminalnog kreativnog računovodstva putem kojeg se namjerno prikazuju neistiniti, nerealni i neobjektivni financijski izvještaji poduzetnika – namjerno iskazivanje imovine, obveza i kapitala poduzetnika u nerealnoj vrijednosti, ulaganja u udjele ili dionice se godinama tržišno ne verificiraju, iskazivanje nepostojeće imovine u bilanci, obveze prema dobavljačima se “spremaju u ladicu”, odgađanje knjiženja troškova, radi iskazivanja boljeg financijskog rezultata i razne pronevjere.

Na primjeru tvrtke Enron može se vidjeti što se dogodi kada se otkrije zloupotreba kreativnog računovodstva.

 

ENRON SKANDAL (2001.)

kreativno_racunovodstvo3Enron je bio 18. najveća energetska tvrtka u SAD-u. Bio je to tada najveći bankrot u američkoj povijesti kojim je 4.500 ljudi ostalo je bez posla, deseci tisuća investitora ostalo je bez svog novca (vrijednost dionica s 90 dolara po dionici u kolovozu 2000. pala na samo 26 centi). Dok su svi gubili, Enronovi rukovoditelji su si u zadnjoj godini povećali plaće i isplatili bonuse u ukupnoj vrijednosti od 55 milijuna dolara.

Enron je godinama varao svoje investitore i poslovne partnere o uspješnosti svog poslovanja prikazivanjem lažnih podataka u poslovnim knjigama na temelju kojih su dobivali kredite od banaka i financijskih fondova. Kako ti krediti nisu mogli biti vraćeni, skrivani su od neovisnih revizora, no Enronov najveći konkurent Dynegy u posljednjoj fazi pregovora spajanja otkriva skrivene dugove koji su u konačnici doveli do otkrivanja prevare.

I za kraj, ako se mislite baviti računovodstvom i njegovim kreativnim stranama, savjetujem Vam da ipak ostanete u okvirima zakona!

 

Autor: Marinela Trnka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s