Edukacija u osječkim srednjim školama – ”Osobne financije i financijsko obrazovanje”

casopisedukacijaskola3U svibnju 2016. godine članovi studentske udruge Financijski impuls započeli su financijsko opismenjavanje osječkih srednjoškolaca. Cilj projekta ”Osobne financije i financijsko obrazovanje” je povećati financijsku pismenost srednjoškolske populacije. Na provođenje projekta članove Udruge potaknula je spoznaja da u današnje moderno doba postoji sve više novih i kompleksnih financijskih proizvoda i usluga te je za njihovo korištenje potrebna financijska pismenost na primjenjivoj razini što zahtjeva i odgovarajuće financijsko obrazovanje koje mladima u Hrvatskoj nedostaje.

casopisedukacijaskola2
Potreba za ovakvim tipom edukacije prepoznata je u rezultatima PISA testiranja na kojima su hrvatski srednjoškolci ostvarili ispodprosječne rezultate na razini EU –  zauzeli su 14. mjesto među 18 zemalja.

Edukacija je do sada provedena u drugim, trećim i četvrtim razredima Opće gimnazije, Ekonomske i upravne škole, Prirodoslovne gimnazije kao i Jezične gimnazije. Studenti su učenicima objasnili zašto je financijsko obrazovanje važno, što je to osobni proračun, koje marketinške zamke postoje, objasnili im koje vrste bankarskih proizvoda postoje te rekli nešto više o samom osiguranju.

casopisedukacija2Članovima Udruge koji provode edukaciju izuzetno je drago bilo vidjeti da su učenici zainteresirani za širenje znanja o financijama što su pokazali svojom aktivnošću u raspravama, brojnim pitanjima vezanim za temu te iskazivanjem interesa za konkretnim primjerima iz prakse.

Nakon uspješno provedene edukacije u navedenim školama, članovi Udruge planiraju nastaviti provoditi projekt i sljedeće školske godine u svim srednjim školama u Osijeku iz razloga što su tijekom ovih edukacija došli do spoznaja kako srednjoškolci nemaju dovoljnu razinu financijske pismenosti, te to žele promijeniti uz stvaranje mlade obrazovane i perspektivne populacije koja će uspješno upravljati svojim financijama i životom.

casopisedukacija1

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s