Financijski impuls nastavlja s financijskim opismenjavanjem učenika u osnovnim školama

Članovi studentske udruge Financijski impuls nastavili su s financijskim opismenjavanjem građana Republike Hrvatske. Ovoga puta na red došli su osnovnoškolci, a cilj proširenja projekta financijskog opismenjavanja srednjoškolaca proizašao je iz spoznaje kako s financijskim opismenjavanjem treba krenuti od najranije dobi u kojoj se djeca po prvi put susreću s novcem i upravljanjem istih.

Članovi Financijskog impulsa posjetili su 03. lipnja 2016. godine učenike 7a razreda Osnovne škole Vladimira Becića u Osijeku te su im održali radionicu o osobnim financijama. Kroz sat vremena učenike su upoznali s pojmom novca i njegovom vrijednošću, objasnili su im što je to osobni proračun, zašto je važno štedjeti te kakvo je to pametno zaduživanje.

13382334_1124658804242067_2132458391_nUčenici su iskazali više nego očekivanu razinu znanja o osobnim financijama, bili su upoznati s temeljnim pojmovima vezanim za financije, ali iste nisu mogli precizno definirati. Tijekom radionice svoju zainteresiranost pokazali su postavljanjem brojnih pitanja poput: „Kada se u vijestima kaže da je prosječna plaća u Hrvatskoj 5.000,00 kuna, da li se misli na bruto ili neto plaću? U kojoj banci je najbolje štedjeti? Koja država ima najveću stopu PDV-a?“ i mnoga druga.

Nakon provedenog pilot predavanja u osnovnoj školi, članovi Financijskog impulsa odlučili su sljedeće školske godine, 2016./2017., u projekt financijskog opismenjavanja srednjoškolaca uključiti i financijsko opismenjavanje osnovnoškolaca. Glavni razlog leži u tome što navika dobrog upravljanja novcem stečena u toj dobi može biti od velike koristi pri uspješnom upravljanju osobnim financijama u budućnosti. Članovi Financijskog impulsa nadaju se kako će kroz održavanje radionica i predavanja o financijskoj pismenosti uspjeti doprijeti do najmlađih građana i naučiti ih koliko je važno biti financijski pismen.

 

Autor: Marinela Trnka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s