Održana studentska debata: „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija“

zivotno osiguranje - 1

Udruga Financijski impuls u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga organizirala je, drugu godinu za redom studentsku debatu, ovog puta na temu „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija“. Debata se održala 6. lipnja 2016. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku s početkom u 12:00 sati u dvorani 4.

zivotno osiguranje - 4U dvorani pred zainteresiranim posjetiteljima, studenti su debatirali o tome trebaju li potencijalni potrošači ulagati u mješovito (tradicionalno, klasično) životno osiguranje, koje po karakteristikama više predstavlja štednju i manje je sklonije riziku ili investicijsko (unit-linked) životno osiguranje, koje ima veću razinu rizika te prema svojim obilježjima više se ponaša kao investicija.

Studenti su kroz debatu pokušali aplicirati prednosti i nedostatke oba osiguranja kako bi slušateljima približili obje vrste životnog osiguranja u svrhu dodatne edukacije i povećanja svijesti o financijskoj pismenosti. Tim koji se zalagao za mješovito životno osiguranje činili su: Brdarić Tomislav, Raič Mario, Sarić Ana-Marija i Švelec Danijel, dok su tim koji je predstavljao investicijsko životno osiguranje činili studenti: Bušljeta Ante, Hojsak Filip, Stojsavljević Aleksandra i Župan Ivona.

zivotno osiguranje - 3zivotno osiguranje - 2Studenti su ozbiljno shvatili kompleksnost teme te su svojom temeljitom pripremom uspješno iznijeli stavove koji su bili temelji rasprave, a sve s ciljem zaštite potrošača i radi njihovog financijskog obrazovanja kako bi odgovorno zaštitili sebe i svoju obitelj u skoroj budućnosti.

Nakon jednosatne debate došlo se do zaključka da svako od prethodno spomenuta dva osiguranja ima svoje prednosti i nedostatke, no izbor između mješovitog i investicijskog životnog osiguranja uvelike ovisi o perspektivama i percepcijama svakog pojedinca, tj. potrošača.

Također, po završetku debate studenti su dobili pohvale za pripremu i debatiranje od strane  HANFA-e, Hrvatskog ureda za osiguranje i svojih profesora, te se nadamo da će se ova dugogodišnja suradnja nastaviti i u budućnosti.

Svakako preporučamo da pogledate i reportažu o samoj debati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=1iE1f6aQmrY

 

Autor članka: Tomislav Brdarić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s