Intervju s pobjednikom natjecanja PI

U sklopu natjecanja Pametni Investitor pobijedio je ANTE BUŠLJETA. S njim smo pripremili kratak intervju:

1. Ante čestitamo na pobjedi, koji su prvi dojmovi o samom natjecanju i natjecateljima? 
Moji dojmovi vezani za  natjecanje su izuzetno pozitivni.  Omogućeno je da svatko bira dionice na temelju svojih znanja, pretpostavki i iskustvima. Dosta natjecatelja su moji kolege sa fakulteta i bili su ozbiljna konkurencija. Svatko od nas je mogao drugačije složiti portfelj, to daje nekakvu čar natjecanju. Kada vidiš da je kolega ispod ili iznad tebe promijenio portfelj čekaš njegovu promjenu isto, ako čak ne i više od svoje. Na početku je većina imala dosta sličan portfelj i bili smo dosta zbijeni na toj rang ljestvici. Nakon prvih promjena portfelja došlo je do različitih kretanja, netko je pao, a netko se digao na ljestvici.

2. Od sredine 3. mjeseca bio si vodeći na rang listi i dok se u jednom trenutku činilo da bi mogao prepustiti 1. mjesto ipak je sve otišlo na tvoju stranu i završio si sa preko 30% prinosa. Imaš li neki poseban sustav po kojem si birao, odnosno zašto baš te dionice, a ne neke druge?

 

Iskreno kada sam slagao svoj prvi portfelj mislio sam da neću biti baš dobro plasiran (među prvih 10-ak). Zapravo više me brinula konkurencija nego moj portfelj. To vam je tako sa dionicama, nikada nisi 100% siguran kako će se cijena kretati (osima ako imaš neke insider-ske informacije, a to baš i nije legalno).

Sa jednim od najvažnijih pravila u svijetu dionica susreo sam se još u srednjoj školi. Moja profesorica predmeta Gospodarstva gospođa Tanja Horvat je na jednom satu rekla „ nikada ne smiješ stavljati sva jaja u jednu košaru“. Tada nisam shvaćao u potpunosti koliko je to bitno. Zapravo ta izjava govori o diverzifikaciji koja je izrazito bitna u dionicama. U svoj prvi portfelj stavio sam dionice različitih sektora što se pokazala kao pametna odluka.  Možda nisam trebao staviti maksimalan broj dionica te bi tako imao veći prinos, ali ne žalim jer su sve dionice imale pozitivan rast.

 

Sustav nije bio pretjerano kompliciran. Pogledao sam podatke svake tvrtke (prihode i troškove prvenstveno), pročitao vijesti vezane za tu tvrtku, povijesnu cijenu dionice (iako to nije dobar način za donošenje odluke) i na kraju što je možda najvažnije probao saznati kakav je njihov menadžment te ima li država vlasništva u toj tvrtci.

3. Natjecatelji su dobili priliku i mijenjati svoj portfelj, neki su to pravo koristili i maksimalnih 6 puta, no ti si samo jednom mijenjao. Jesi li toliko bio siguran u svoj odabir ili jednoistavno nije bilo drugih boljih mogućnosti?

Kao što sam već rekao prvi portfelj je bio šarolik i vjerovao sam da će ostvariti dobre prinose. Vodio sam se pravilom da ono što bi izgubio na nekoj dionici ću „zaraditi“ na drugoj međutim sve su mi donijele prinos na što sam izuzetno ponosan. Prvenstveno razlog promjene portfelja je bio taj da je dionica Đure Đakovića od ogromnog porasta (nekih 30-ak %) pala na samo 3,92%. Ipak taj gubitak pokrila je dionica Viadukta te ju u novi portfelj nisam stavljao jer je dovoljno „dala“ u prvom i nisam baš vjerovao da može još rasti (narasla je još malo, ja sam izašao sa cijenom od 347,92, a vrh je bio 358kn). Tako da je odluka donesena u pravo vrijeme.

Prvi portfelj sastavio sam na temelju prethodno napisanih parametara. Sastavljanjem drugog ortfelja znao sam da moram staviti dionicu Đure Đakovića jer će ostvariti ponovni rast. Toliko snažan pad mi je bio nelogičan. Jedna ključna stvar oko te dionice (zato ju toliko i spominjem) je ta da je gospodin Nenad Bakić jedan od većih investitora u toj tvrtci.  Budući da pratim njegove objave vjerovao sam (popraćen njegovim optimizmom i zdravim investitorskim angažmanom) da će ta dionica rasti. Vodio sam se onom logikom „ako on drži prave pare u toj tvrtci – držat ću i ja virtualne“

Vjerovao sam da su moji portfelji dugoročno isplativi te ih za to nisam često mijenjao. Mislim da je naše financijsko tržište dosta sporo te tu nema prevelike mogućnosti za nekakvo kratkotrajno trgovanje.  Za razliku od recimo SAD-a gdje možete trgovati na različite načine: špekulirati, dugoročno ulagat ili se baviti day trading-om.

Postojale su dionice za koje sam mislio da će rasti (na kraju i jesu), ali se nisam odlučio promijeniti ponovno portfelj. Radi se o dionicama: Pevec, Dalekovod, HNB, Viro i neke druge. Neke od njih sam htio kupiti i zapravo.

4. Primjetili smo da si u promjeni portfelja dodao RIVP-R-A, odnosno Valamar Riviera d.d.. Nemoguće je ne primjetiti da se promjena dogodila nakon Europskog tjedna novca u ožujku gdje je i sam član uprave Valamara gostovao na fakultetu u skolu panela. Koliko ti je pri odabiru pomoglo to gostovanje i cjelokupni edukacijski sadržaj u sklopu Tjedna novca?

Da upravo je gostovanje člana uprave Valamara bila jedan od razloga odabira. Spoznaja da je gospodin Čizmek proglašen najboljim financijskim direktorom 2015. godine u RH je bila važna u odabiru. Kao što sam rekao menadžment mi je jedan od ključnih faktora pri odabiru.

Svi smo čuli za nepogrešivog investitora, proroka iz Omahe, Warren Buffett-a. On također pri odabiru tvrtke (on snosi malo veći rizik jer ipak ulaže prave novce)  gleda upravo menadžment i ulaže dugoročno, ne špekulirana dionicama. Čak je spreman ponuditi više novca nego što je potrebno zbog tog kvalitetnog menadžmenta.

Još jedan od okidača u mojoj odluci je opet bio gospodin Bakić koji svojim objavama na facebook-u ukazuje na to da cijene turističkih dionica rastu daleko više nego bilo kojeg drugog sektora.

5. Kako se inače snalaziš na tržištu kapitala, koliko pratiš vijesti vezane za domaće i svjetsko gospodarstvo i trguješ li osobno nekim instrumentima?

Svakodnevno pratim vijesti vezane prvenstveno za naše gospodarstvo. Međutim ono što se događa u svijetu je također interesantno čak možda i bitnije. Ono što se dešava vani prelije se i u Hrvatsku, sad jesu li to pozitivne ili negativne posljedice ovisi o situaciji. Tržište kapitala je dosta kompleksno, treba tu puno znanja da bi ga se razumjelo, a i kada ga razumiješ opet se dešavaju anomalije. Pokušavam ga shvatiti u što više naučiti, pogotovo kako trgovati raznim financijskim instrumentima. Kada govorim o kompleksnosti tržišta kapitala uvijek si zamislim nekog lika u odijelu koji sjedi pred 5 monitora, 60 grafova i drži se za glavu jer nakon svih silnih izračuna, analiza i projekcija ipak nije bilo onako kako je on predvidio.

Osobno trenutno ne trgujem instrumentima, nemam još dovoljno znanja, također trebao bi mi i veći početni kapital.  Mislim da sada nisam spreman podnijeti rizik koji sa sobom nosi ulaganje  što ne znači u budućnosti neću. Rizik se smanjuje znanjem i iskustvom, a sa znanjem i edukacijom se nikada ne smije stati jer svijet ide naprijed htjeli mi to ili ne.

6. Za kraj želiš li poručiti nešto svojim kolegama studentima vezano za samo natjecanje ili trgovanje dionicama općenito?

Ovo natjecanje je svakako pozitivno iskustvo. Želim kolegama da se što više uključe u takvo nešto jer pravi određeni odmak od fakulteta, a opet sve što tamo učimo tu primjenjujemo.  Trgovanje dionicama kao što sam naveo je po meni rizično, ali je dinamično, zanimljivo i možete zaraditi velik novac. Sada na fakultetu malo tko od nas ima dovoljno znanja da zapravo ulaže sredstva, a upravo da steknemo uvid u svijet dionica nam služe ovakva natjecanja.

 

Hvala Ante i puno sreće u daljnjem studiranju/radu!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s