TEHNIČKA ANALIZA – analiza kretanja cijena financijskih instrumenata

Uspješan ostanak i nastup na tržištu nemoguć je bez kontinuiranog praćenja i analiziranja cijena financijskih instrumenata. Jedna od metoda, koja proučava kretanje cijena vrijednosnih papira u prošlosti s ciljem predviđanja trenda kretanja cijena u budućnosti, naziva se tehnička analiza. Upravo s ciljem promoviranja ove analize osnovana je neprofitna organizacija (2011. godine) Hrvatska udruga za tehničku analizu (HUTA). Ciljevi HUTA-e su svakako stvaranje i razvoj društveno respektabilne organizacije, postati punopravna članica Međunarodne organizacije – IFTA, okupljanje svih onih koji svakodnevno rade na različitim financijskim tržištima te razvoj i popularizacija Tehničke analize. (Više o HUTA-i na stranici: http://huta-ctaa.hr/)

Osnove navedene metode utvrdio je Charles Dow, krajem 19. stoljeća, čija je tvrtka Dow Jones prva počela sustavno pratiti kretanje cijena. Smatra se kako kretanje cijena nije slučajno već je određeno zakonitostima koja se ponavljaju u ciklusima. Proučavanjem različitih zakonitosti, koje su utjecale na cijenu u prošlosti, moguće je otprilike predvidjeti njihovo ponavljanje u budućnosti. Tehnička analiza temelji se napretpostavci koja se često naziva pretpostavka efikasnog i transparentnog tržišta. To znači da cijena neke robe na tržištu sadrži sve informacije o njoj samoj te će zbog toga odluke različitih investitora u mnogo čemu biti slične. Proučavana metoda može se primjenjivati jedino ako na tržištu postoji velik broj sudionika koji pojedinačno ne mogu značajno utjecati na cijene. Upravo zbog plitkosti tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj, tehnička analiza je bila u velikoj mjeri ograničena.

Grafikoni i indikatori koji se koriste prilikom Tehničke analize pokazuju osnovne elemente potrebne za proučavanje kretanja cijene.  Postoji veliki broj grafikona koji se primjenjuju u tehničkoj analizi, a neki od najčešće korištenih su: LINIJSKI GRAFIKON, STUPČASTI „KRUG-KRIŽ“ GRAFIKON TE GRAFIKON S JAPANSKIM SVIJEĆAMA.

Linijski grafikon (slika 1) osnovni je tip grafikona koji se sastoji od točaka koje predstavljaju cijenu i međusobno su povezane ravnom crtom. Stupčasti  grafikon (slika 2) jedan je od najpopularnijih jer se sastoji od četiri referentne cijene i stoga sadrži više informacija od prethodnog.

Slika 1: Primjer Linijskog grafikona                   Slika 2: Primjer Stupčastog grafikona

linijski-grafikon

stupcasti-grafikon

Izvor: http://www.agram-brokeri.hr/

Sljedeći je grafikon vrlo zanimljivog naziva – Grafikon s Japanskim svijećama (slika 3). Japanske svijeće sastoje se od tijela koje predstavlja prvu i zadnju cijenu te od sijena (gore i dolje) koje predstavljaju ostatak cjenovnog raspona – najvišu i najnižu cijenu. Ako je zadnja cijena viša od prve cijene tijelo svijeće je prazno, odnosno ako je zadnja cijena niža od prve cijene tijelo svijeće je obojano. Još jedan od popularnijih grafikona je i „Krug-križ“ grafikon (slika 4) koji ima nešto drugačiji pristup u prikazivanju tržišne aktivnosti, odnosno zanemaruje vrijeme i ostavlja fokus isključivo na cjenovnoj aktivnosti. Rast cijene promatranog financijskog instrumenta označava se križićem, a pad cijene kružićem koji se pojavljuje na grafikonu.

Slika 3: Primjer Grafikona s Japanskim svijećama        Slika 4: Primjer „Krug-križ“ grafikona

grafikon-s-japanskim-svijecama

krug-kriz-grafikon

Izvor: http://www.agram-brokeri.hr/

Postoje još mnoge zanimljivosti i činjenice o Tehničkoj analizi, primjerice indikatori (Moving Average, Bollinger Bands, Price Channel, Momentum, Rate of Change, itd.), različite vrste trendova, formacija trendova i slično, o kojima možete više saznati na gostujućem predavanju u organizaciji Financijskog impulsa 25. siječnja 2017. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Više informacija uskoro!

Autor: Tomislav Brdarić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s