Motivacijsko pismo: savršena prilika da se istakneš iz mase

Taking-a-Look-at-The-Workplace-of-2017-and-Beyond-700x500Odlučio/la si se prijaviti na regrutaciju Financijskog impulsa ili bilo koju drugu regrutaciju koja može promijeniti dimenziju tvoga studentskog života ili pak može značiti početak tvoje nove karijere, a u natječaju se uz CV traži i motivacijsko pismo. Nemoj odmah početi prigovarati kako nisi kreativan, nemaš smisla za pisanje i ne voliš hvaliti sam sebe, jer u nastavku slijede odlični savjeti koji su dokaz da se pisanje dobrog motivacijskog pisma može naučiti.

Dakle, krenimo s učenjem:

  1. Motivacijsko pismo je prilika za isticanje – prvo i osnovno pravilo, to znači da ono mora imati osobni „touch“, nešto što samo vi možete napisati jer sami sebe najbolje poznajete. Nema smisla nabrajati reference iz CV-a, kao niti nizati ustaljene, unificirane fraze. Motivacijska pisma studentima mogu uvelike pomoći da „prežive“ selekcijski postupak jer možda nemate određene tehničke vještine i impresivna znanja, ali pismo Vam omogućava da dokažete da ćete sve potrebno savladati. Dakle, smijete biti subjektivni.
  2. Struktura pisma – pismo započnite u formalnijem tonu, npr. Poštovani. Zatim, u uvodu navedite svoje ime i za koje mjesto/funkciju se prijavljujete. Ovaj dio pisma može biti sličan kod većine kandidata, ali kako smo već napomenuli, baš ti se možda možeš istaknuti u prvih nekoliko riječi/rečenica i zaintrigirati čitatelja. Ovo je najlakše potkrijepiti primjerom.

Npr. „Moje ime je Marina Marić, znatiželjna sam studentica koja je upravo na Vašim društvenim mrežama pronašla inspiraciju za početak svoje karijere web dizajnerice.“

Prethodna rečenica zvuči puno bolje od:

„Moje ime je Marina Marić i studiram na Ekonomskom fakultetu te sam zainteresirana za daljne usavršavanje kroz Vašu organizaciju.“

U središnjem dijelu pisma povežite vlastite kompetencije, znanja, vještine i iskustvo (ukoliko ga imate) s uvjetima/kriterijima natječaja. Pokušajte svoje kompetencije ponuditi kao odgovor na uvjete natječaja.

U zaključku je bitno naglasiti motiviranost i želju za radom baš u toj organizaciji/tvrtki. Zašto se baš njima javljaš i zašto njih vidiš kao nekoga tko će ti pomoći da se razviješ u profesionalnom smislu, a time doprineseš i cijeloj organizaciji.

  1. Duljina i vizualni izgled – preporuka je da motivacijsko pismo ne bude dulje od jedne stranice, veću pažnju posvetite kvaliteti, a ne kvantiteti. Pismo piši u odlomcima kako bi bilo čitljivije.
  2. Gramatika i pravopis – vrlo su bitni jer pokazuju koliko je Vama stalo do određenog posla, koliko ste truda uložili da se predstavite u što boljem svjetlu. Danas postoji niz online alata koji sami ispravljaju gramatičke i pravopisne greške te se možete poslužiti njima, a možete zamoliti i nekoga od svojih kolega da pročitaju pismo jer će oni možda uočiti grešku koju ste Vi previdjeli.
  3. Prouči web stranicu i društvene mreže organizacije/poslodavca na čiji se natječaj prijavljuješ – kako bi nekome mogao nešto ponuditi, moraš znati što on traži. Web stranice i društvene mreže ti ovdje mogu puno pomoći jer kroz njih možeš uočiti što se naglašava kao sastavni dio organizacijske kulture, možeš uočiti što je organizaciji važno i nužno. Ponudit ćeš im ono što traže jer si saznao što je to zapravo.
  4. Promisli o tome što su tvoje glavne osobine – možda o tome do sada nisi ni razmišljao/la, ali sada to napravi. Opiši sebe kroz 3 riječi i upravo njih navedi kao svoje glavne osobine za neki posao. Ne moraju nužno biti 3, ali nemoj pretjerivati u nabrajanju.
  5. Storytelling – primjeri se pamte. Oni pričaju priču i najbolje prenose ono što možda ne znaš kako lijepo reći kroz formalno izražavanje. Istina da ih je možda nezgodno uklopiti u koncept cijeloga pisma, ali pokazat ćemo Vam na primjeru.

Npr: „Do nedavno, nisam ni shvaćao koliko sam kroz Vaše kratke online edukacije zapravo nesvjesno učio. Prošle godine sam bio jedini na predavanju koji je znao razliku između kreditne i debitne kartice jer sam to naučio gledajući Vaš poučan video te mi je to donijelo dodatne bodove na kolegiju.“

Ovakvo nešto će Vaš poslodavac sigurno zapamtiti.

I ne brini ukoliko još uvijek ne znaš napisati savršeno motivacijsko pismo, FIM team je tu da te nauči i usmjeri. Nitko se nije rodio pametan. Još jedan razlog da se prijaviš na našu regrutaciju. Pošalji nam CV i („famozno“ 🙂 motivacijsko pismo do 21.10. na e-mail: financijski.impuls@gmail.com. Veselimo se Vašim prijavama!

 

Autor: Mirela Mićan

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s