25. Tradicionalno savjetovanje ekonomista

Dva dana, 9. i 10. studenog ove godine, ponovno su bili rezervirani za odlazak u Opatiju na tradicionalno znanstveno-stručno savjetovanje Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini koje se održalo u Grand hotelu Adriatic. Odlazak je omogućen zahvaljujući docentici Nataši Drvenkar koja već dugi niz godina neograničenom energijom i ambicioznošću pokušava studente što više spojiti s ljudima iz realnog sektora kako bi čuli njihova iskustva te pitali sve što ih zanima. Tako je ostvarena uspješna suradnja Ekonomskog fakulteta u Osijeku s Hrvatskim društvom ekonomista.

Kako bi se ostvario cilj cjelokupnog savjetovanja koji proizlazi iz analize svih bitnih područja hrvatskog gospodarstva i osnovne ekonomske politike za 2018. godinu, organizatori su savjetovanje zamislili kao otvorenu tribinu gdje svoje prijedloge i analize iznose istaknuti znanstvenici, predstavnici struke, gospodarstvenici te kreatori ekonomskih politika. Nakon što su se prvi dan analizirali problemi, stanje, položaj hrvatskog gospodarstva odnosno ekonomske politike u idućoj godini, drugi dan bio je rezerviran za panele na kojima se  raspravljalo o izazovima i uspješnosti ekonomske politike u narednoj godini. U duhu toga, zanimljivo je bilo čuti kako su svoje aktualno istraživanje „Arhitektura kriptovaluta u logistici“ svima prisutnima iznijeli izv. prof. dr. sc. Domagoj Sajter i izv. prof.dr. sc. Davor Dujak, profesori našeg Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Uz naš EFOS, konferenciji, odnosno savjetovanju prisustvovali su i studenti drugih ekonomskih fakulteta, onih iz Dubrovnika, Splita, Varaždina i Zagreba. Većina nas polako broji zadnje korake hodnicima svojih fakulteta. Razmjenjujući iskustva vidi se strah od novih životnih izazova koji donosi tržište rada koje nas čeka. Zato je zadnji, treći dan savjetovanja, bio podređen studentima kako bi iznijeli očekivanja o svojoj budućnosti, a naposljetku i čuli može li ta očekivanja i zahtjeve korporativni sektor ispuniti. Boje Ekonomskog fakulteta u Osijeku branili su panelisti Ivona Adrić, predsjednica naše udruge i Antun Odobašić, član udruge EWOB, Poduzetnici bez granica, koji su svojim razmišljanjima zaokupili pažnju prisutnih i jasno poručili kako su svjesni da svaki mladi čovjek mora biti karika u lancu koja inicira promjene za bolju budućnost, ali da, isto tako, korporativni sektor mora omogućiti da mladi svojim radom, znanjima i trudom to i uspiju.  Panel „Što nakon diplome“ ispunio je očekivanja organizatora, ali i svih ostalih koji su sa zanimanjem pratili ono što su im „servirali“ studenti ekonomskih fakulteta diljem Hrvatske.

Naposljetku, slušajući sve najave i analize koje ukazuju na bolju Hrvatsku u 2018. godini, nadajmo se da će iste zaživjeti u punom smislu te riječi.  Svi koji su prisustvovali potonjem događaju sa sigurnošću iz Opatije odlaze s novim znanjima i još jednim životnim iskustvom koji će pomoći onima koji će već sljedeće godine svoju egzistenciju pokušati osigurati na tržištu rada, ali i onima koji tek stječu iskustva kako se jednog dana ne bi trebali bojati za svoju budućnost. Ne preostaje ništa drugo nego zahvaliti organizatorima na ugodnom gostoprimstvu te pozivu za sljedeću godinu. Neke nove teme, nova znanja, nova iskustva i novi ljudi, jamstvo su da studenti jedva čekaju studeni i nagodinu.

 

Autor: Dalibor Vilček

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s