Ružičasti porez

Jedna od aktualnih tema današnjice zasigurno je dilema troše li više žene ili muškarci. Žene se brinu o ljepoti i većinu svog novca odvajaju na kozmetiku. Statistika kaže da ženama treba 40% duže da nešto kupe nego muškarcima, a razlog tome je što žene puno vremena posvete uspoređivanju cijena. Činjenica da je skuplje biti žensko je dobila pažnju političkih rasprava.

prva

Što je to zapravo „ružičasti porez“? Osim rodne diskriminacije u primanjima, postoji manje poznati fenomen nazvan „ružičasti“ ili „nevidljivi“ porez. Ovaj porez označava pojavu u kojoj se cijene muških i ženskih proizvoda razlikuju, iako je namjena tih proizvoda ista. U prosjeku, proizvodi za žene ili djevojčice koštaju 7% više od usporedivih proizvoda za muškarce i dječake. Nakon što je 1995. godine istraživanje provedeno u Kaliforniji otkrilo da žene godišnje plate 1351 dolar više za iste proizvode nego muškarci, cijene bazirane na spolu su postale prihvaćeni fenomen. Nakon toga je Kalifornija postala prva država koja je zabranila spolno diskriminirajuće cijene.

Francuska udruga koja se bori za ženska prava, pod nazivom Georgette Sand, provela je analizu cijena nekoliko identičnih proizvoda namijenjenih ženama i muškarcima. U sklopu kampanje koju su provodili, članice udruge fotografirale su takve proizvode po raznim trgovinama. Na temelju analize dokazano je da su ženska, odnosno ružičasta pakiranja neopravdano skuplja iako se radi o gotovo identičnom proizvodu kao i za muškarce te su iste potom pokrenule online peticiju kojom od trgovina u Francuskoj zahtijevaju ukidanje „nevidljivog ženskog poreza“. Naslovna fotografija kampanje za peticiju prikazivala je fotografiju dva paketića britvica, ružičasto pakiranje namijenjeno ženama i plavo pakiranje namijenjeno muškarcima, a uz njih pripadajuće cijene. Britvice za žene prodaju se po cijeni od 1,80 eura, a za muškarce iznose 1,72 eura, unatoč činjenici da paketić za muškarce sadrži deset komada, a ženski paketić samo pet komada. Kampanju je podržala državna tajnica za ženska prava, Pascale Boistard, koja je ružičastu boju opisala kao „dodatan luksuz“ koji plaća Francuska. Na problem se odazvao James Williams, glasnogovornik jednog od najvećih proizvođača britvica Gillette, koji je objasnio kako je proizvodnja britvica za žene daleko skuplja od britvica za muškarce, budući da serija za žene ima osjetljivije oštrice te je vizualni identitet zahtjevniji.

Nadalje, na popisu stvari u svijetu koje žene plaćaju više od muškaraca našli su se: parfemi, gelovi za tuširanje, dezodoransi, nakit, krema protiv bora odnosno starenja i razne hidratantne kreme. Odgovor je stigao i od proizvođača krema koji tvrdi da su više cijene proizvoda za žene povezane s nizom čimbenika, među kojima su razlika u pakiranju i mijenjanje formulacije što utječe na proces proizvodnje. Također, uočeno je da preprodavači automobila postavljaju najpovoljnije cijene muškarcima. Nerazmjer cijena je zabilježen i u uslugama, a najpoznatiji primjer su frizerske usluge za koje žene plaćaju dvostruko veće iznose od muškaraca. Žene, također, plaćaju veće iznose za kemijsko čišćenje, popravak automobila, u pojedinim dijelovima svijeta i za zdravstveno osiguranje. U Velikoj Britaniji je veća vjerojatnost da će žene sličnih prihoda kao muškarci češće plaćati višu hipoteku, a također je i velika vjerojatnost da će njihovi zahtjevi za dobivanje iste biti odbijeni.

U Republici Hrvatskoj 2016. godine proveden je eksperiment u kojem su uspoređene cijene kozmetičkih proizvoda drogerija u Zagrebu uključujući DM, Bipa, Müller i Kozmo. Uočeno je da nema razlike u cijeni muškog i ženskog proizvoda kod šampona za kosu, balzama za usne, gela za kosu, krem gela za kosu, gela za tuširanje te dezodoransa. Iznenađujuća činjenica je s britvicama gdje je uočeno da je veći broj u pakiranju ženskih jednokratnih britvica jeftiniji od manjeg broja u pakiranju muških jednokratnih britvica, istog proizvođača, iste kvalitete te istih svojstava. Nasuprot tome, pjena za brijanje skuplja je za žene unatoč tome što ima isti učinak kao i pjena namijenjena muškarcima.

druga

Vidljivo je da su u svijetu rašireni marketinški trikovi prema kojima žene plaćaju više. Tvrtke su spremne potrošiti više novaca na oglašavanje proizvoda ženama, a takvo oglašavanje često ne opisuje proizvod, nego vam govori da ćete biti ljepši i uspješniji. Možda ćemo ubuduće više razmišljati o neusklađenosti cijena proizvoda koji su identični, ali različito pakirani i prezentirani samo zbog isticanja spola kojem je namijenjen. Ono što uvijek možete napraviti jest pogledati proizvode koje redovito upotrebljavate kako biste uvidjeli da li postoji razlika u cijenama muških i ženskih proizvoda koji se sastoji od istih sastojaka te ukoliko postoji razlika u cijenama odlučiti se na kupovinu jeftinijih proizvoda.

P.S. Drage pripadnice ljepšeg spola, sad znate ako vam muškarci prigovore da trošite više od njih reći im i zašto je to tako!

Autorica: Ivana Šiser

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s