Održavanje 5. Europskog tjedna novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Studentska udruga Financijski impuls koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, organizira mnogobrojne projekte vezane za financije od kojih su najznačajniji „Financijsko opismenjavanje“ i „Europski tjedan novca“. Ovogodišnji Europski tjedan novca održao se između 26. i 28. ožujka te je okupio brojne predavače, goste i posjetitelje.

Projekt „Europski tjedan novca“ otvorili su predsjednica udruge Laura Devčić i prodekan za financije i za organizaciju poslovanja izv. prof. dr. sc. Ivan Kristek koji je prepoznao kvalitetu i rad članova studentske udruge Financijski impuls..

Otvorenje petog po redu Europskog tjedna novca započelo je u prostorima Aule Glagoljice s početkom u 13:00 sati predavanjem gospođe Marijete Ravlić iz Zagrebačke banke. Važnost i korisnost predavanja „Osobne financije“ Marijete Ravlić zainteresirala  je srednjoškolce Ekonomske škole Osijek te Ugostiteljsko – turističke škole Osijek. Predavanje gospođe Marijete Ravlić na temu „Osobne financije“ temeljilo se na važnosti i funkcionalnosti bankarskog poslovanja, štednje i pogodnostima banaka koje svaki građanin mora razumjeti. Na kraju predavanja održan je kahoot kviz gdje su najuspješniji sudionici ostvarili vrijedne nagrade.

Drugo predavanje započelo je u 14:00 sati u dvorani 12 predavanjem gospodina Hrvoja Paukovića iz Hrvatskog ureda za Osiguranje. Predavanje je održano pod temom „Prijevare u osiguranju“. Prijevare u osiguranju su globalna pojava protiv koje se može „boriti“ uz prisustvo osiguravatelja i državnih institucija te podizanjem svijesti o neprihvatljivosti takvog ponašanja. Tijekom predavanja, posjetiteljima je iskazan podatak da je u Republici Hrvatskoj iznos godišnjih šteta od prijevara u osiguranju od 250 do 300 milijuna kuna. Također, tijekom održanog predavanja, studenti su iznosili primjere pojedinih prijevara u osiguranju s kojima su se susretali.

Finalno predavanje prvoga dana u prostorijama Fakulteta održalo se također u dvorani 12 s početkom u 15:00 sati, a obilježili su ga Ivan Škojo i studentica 2. godine diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Karla Bilandžić. Karla Bilandžić i Ivan Škojo zaposlenici su tvrtke ReRoot te su održali predavanje pod nazivom „Tko stoji iza #pitazadvije?“ Ivan i Karla ispričali su kako su zajedno sa svojim zaposlenicima pokrenuli marketinšku kampanju „#pitazadvije“. Naime, došli su na ideju da jedan pekarski proizvod iz poznate osječke pekarnice „Mlinar“ promoviraju prikupljanjem „lajkova“ uz pomoć društvene mreže Facebook. Budući da je marketinška kampanja ostvarena, pita s krumpirom je uz dovoljan broj postignutih lajkova ostvarila povoljnu cijenu od 2,00 kn te je ostvarila značajan rast prodaje pekarnice „Mlinar“.

Prvi dan smo završili „smart kavom“ u caffe baru Journal sa poznatom make-up artisticom Majom Galbo poznatijom pod imenom DashOfBlue. Maja je mlada majka koja izuzetno dobro obavlja tu ulogu, ali ništa manje ne zapostavlja ni svoje trenutno zanimanje youtuberice i blogerice. Uz ugodno druženje ispričala nam je da posao kojim se ona bavi i od kojega živi još uvijek nije zastupljen i prepoznat kod nas u Republici Hrvatskoj kako je to u inozemstvu. Također, spomenula je da se od ovoga posla može živjeti ako se dobro raspolaže financijama jer priljevi svaki mjesec nisu jednaki. Daleko bi više mogla posjećivati evente i prihvaćati suradnje da je bliže Zagrebu, ali da se i ovdje u Osijeku od toga posla može jako dobro zarađivati.

 

U sklopu drugog dana Europskog tjedna novca, studentska udruga Financijski impuls zajedno u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga dana 27. ožujka 2019. Godine održala je studentsku debatu „Ulagati/ ne ulagati u kriptovalute“.

Uvertiru i dobrodošlicu posjetitelja na studentskoj debati otvorila je predsjednica udruge Laura Devčić. Afirmativnu stranu debate: „Ulagati/ ne ulagati u kriptovalute“ predvodili su studenti udruge Financijski klub sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. S druge strane, negativnu stranu debate predvodili su studenti udruge Financijski impuls sa Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Pred zainteresiranim posjetiteljima, studenti udruga Financijski klub i Financijski impuls kroz debatu su raspravljali isplati li se ulagati odnosno ne ulagati u kriptovalute. Postoje brojni rizici ulaganja u kriptovalute, primjerice izrazita volatilnost ulaganja, manjak pouzdanih i relevantnih informacija te neregulirano područje, uslijed čega može doći do prijevara i drugih nepravilnosti. Ulaganje u kriptovalute može ostvariti velike prinose ukoliko se diversificira rizik ulaganja, također tehnologija koja se temelji na kriptovalutama je revolucionarna jer ima potencijala promijeniti svijet poput interneta.

Sudionici debate ozbiljno su savladali složenost teme te su odradili izvrstan posao zastupajući stranu koja im je dodijeljena u debati. Na kraju debate, sudionici su došli do zaključka da postoje brojne prednosti i nedostatci ulaganja u kriptovalute te da uvelike stvaraju značaj za daljnji razvoj u budućnosti.

U konačnici, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) pohvalila je studentsku udrugu Financijski impuls i profesore koji su pridonijeli organizaciji debate te sudionike debate na kvalitetnoj pripremljenosti i iznesenim argumentima.

Nadamo se dugoročnoj i uspješnoj suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga i u budućnosti te da će se provoditi što više ovako kvalitetnih projekata.

 

Završetak drugog dana obilježili smo Pub kvizom koji je bio vođen od strane odličnog kvizaškog znalca gospodina Hrvoja Vlahova. Kviz se sastojao od dva dijela: općeg i financijskog karaktera. Atmosfera je bila odlična, a za naše brojne kvizaše i njihove potrebe žeđi bio je zadužen Mr. Jack grill house & bar. Prvo mjesto osvojila su 3 mladića pod imenom Tri medvjeda te smo im uručili vrijednu nagradu. Ni ostali kvizaši nisu otišli tužnih lica i praznih ruku kući, jer su se uz opuštenu atmosferu zabavili te proširili svoja znanja.

Treći dan održavanja Europskog tjedna novca, studentska udruga Financijski impuls obilježila je panelom pod nazivom „Javne financije – (NE)dostatnost postojećih izvora financiranja. Panel se održao u dvorani 7 s početkom u 13:00 sati. Ugostili smo pročelnicu Upravnog odjela za financije i nabavu Osječko-baranjske županije, gospođu Snježanu Raguž, pročelnika Upravnog odjela za financije i nabavu grada Osijeka, gospodina Davida Krmpotića te načelnika općine Strizivojna, gospodina Josipa Jakobovića. Funkciju moderatora panela obnašao je izv.prof.dr.sc. Domagoj Karačić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Raspravljalo se o načinima financiranja te o izvorima sredstava za financiranje uprave i realizaciju projekata. Kao osvrt na održani panel, moglo se zaključiti da je izuzetno potrebna visoka financijska pismenost i snalažljivost usmjeravanja novca iz proračuna. Potrebno je zadovoljiti neograničeni broj potreba građana s ograničenim sredstvima, a uz to još ulagati u razvoj županije, grada ili općine.

Završetak Europskog tjedna novca obilježili smo u svima znanom noćnom klubu „Tufna“ gdje smo se zabavljali do ranih jutarnjih sati.

Autori: Jelena Šibonjić i Mario Ramić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s