Koliko zarađuju cyber security specijalisti?

Cyber security – pojam koji smo donedavno mogli čuti samo u poznatoj Hollywoodskoj seriji CSI:Cyber koja se emitirala u Hrvatskoj na malim ekranima. No, s procesom globalizacije i povećanja prijetnji različitih vrsta, cyber kriminal sve više uzima maha. Shodno problemu koji se pojavio, tržište rada moralo je pravovremeno odgovoriti cyber napadima onako kako najbolje zna – kreiranjem novih radnih mjesta vezanih uz internetsku sigurnost gdje su prvenstveno prednost imali IT-evci kao najkompetentnija radna snaga. IT stručnjaci, osobito stručnjaci za cyber sigurnost, ne mogu se žaliti zbog nedostatka posla kojeg uistinu imaju previše. Upravo ta činjenica, velike potražnje za stručnjacima te s druge strane male ponude istih tih cyber stručnjaka dovela je do pitanja kolika je njihova trenutačna plaća, odnosno koliko zarađuju.

Zahvaljujući brzom tehnološkom razvoju, postoje zanimanja koja su uvelike povezana s IT-om kao što su stručnjaci koji štite baze podataka u bankama i drugim tvrtkama koji imaju velike baze podataka, ali i stručnjaci koji rade za vladu i domovinsku sigurnost neke zemlje. Upravo takvim poslodavcima važna je odgovarajuća zaštita od zlonamjernih aktivnosti koje ometaju rad, uzrokuju nedostupnost web stranica ili dopuštaju neovlaštenim korisnicima uvid u osjetljive i privatne podatke. Upravo tada od velikog značaja su cyber security specijalisti, odnosno sigurnosni analitičari koji pružaju obranu od cyber napada. Ljudi koji su obrazovani u IT sektoru, a svoj su interes pronašli u svijetu baza podataka i složenih IT sustava ne mogu se požaliti da im nedostaje ponuda za posao i da je nizak interes poslodavaca za njihova znanja i vještine.

Što zapravo rade cyber security specijalisti i koji je njihov stvarni posao? Jednostavnim rječnikom rečeno, njihova zadaća je osigurati IT sustav od vanjskog pristupa, posebice onog neželjenog, kao i upravljanje popisom pristupnih prava na sustave. Iako se posao na prvu čini jednostavan, odgovornost cyber stručnjaka je izuzetno velika posebice kada se osvrnemo oko sebe i pogledamo na vlastitom primjeru koliko smo digitalno umreženi i s kojim sve pametnim uređajima te na kojim sve mjestima. Trenutačno je teško predvidjeti koliko će se potražnja za stručnjacima u IT industriji povećati, posebice u svjetlu futurističkih i dalekosežnih projekata kao umjetne inteligencije. Međutim, očekuje se da će tržište rada na ovom području u narednim godinama i dalje postupno rasti.

Cybersecurity je brzo rastuća i visoko plaćena industrija širom svijeta. Iskustvo i obrazovanje ključni su čimbenici koji utječu na plaće u industriji nakon prvih deset godina. Kada pričamo o godišnjim iznosima plaća, prema nekim izvorima, medijan plaće za cyber sigurnost u 2017. godini iznosi 94.131 dolara. Polovica svih analitičara cybersecurity-a između četiri i sedam godina iskustva zarađuju manje od ovog iznosa, a polovica zarađuje više. I u ovom sektoru vidljive su oscilacije u plaćama od 112.108 dolara, za najbolje plaćene cyber security specijaliste,  do 76.595 dolara za one slabije plaćene.

Zanimalo nas je kolike su onda plaće ovih stručnjaka u Hrvatskoj. Nažalost, informaciju nismo uspjeli pronaći, no zato smo došli do informacija istraživanja koliko cyber security specijalisti zarađuju u Poljskoj. Prosječne mjesečne plaće stručnjaka za kibernetsku sigurnost u Poljskoj, prema istraživanju koje je proveo Michael Page, globalni lider u području kadrovskog savjetovanja i zapošljavanja vrhunskih stručnjaka te dio Page Grupe, vidljive su u niže prikazanoj tablici.

Pozicija Minimalna plaća (EUR), bruto Maksimalna plaća (EUR), bruto Najčešće ponuđen iznos (EUR), bruto
Direktor informacijske sigurnosti 5.000 8.750 6.000
IT Security Expert 3.750 5.000 4.500
IT savjetnik za sigurnost 2.500 3.750 3.250
IT stručnjak za sigurnost 2.000 3.500 2.750
IT security tester 3.000 6.250 4.500
Cybersecurity Manager 5.000 8.750 6.500
Cybersecurity Expert 4.000 6.250 4.500

Izvor: Payroll Review, Michael Page, 2018

Autor: Ana-Marija Sarić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s