Funderbeam

Funderbeam je globalna platforma na kojoj se prikuplja kapital gdje investitori odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima. Dakle, Funderbeam je primarno i sekundarno tržište na svijetu za ulaganja u startup-ove i poduzeća u ranoj fazi, ili najjednostavnije rečeno – burza za startup-ove. Sva investiranja i trgovanja su osigurani blockchain tehnologijom. Funderbeam su 2013. godine u estonskom gradu Tallinnu osnovali Kaidi Ruusalepp i Urmas Peiker. Svoje urede, osim u Estoniji, imaju još i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Singapuru i Hrvatskoj.

Preko Funderbeam-a se može investirati u preko 150 tisuća startup-ova širom svijeta. Za sada je objavljeno sredstava u vrijednosti od 455 milijardi $.

Logo Funderbeam-a

Kako funkcionira?

Obzirom na korištenje blockchain tehnologije, novac koji se planira uložiti u neku investiciju, pretvara se u tokene. Svaki digitalni token predstavlja prava vlasnika u “investicijskom sindikatu”. Investitori mogu ulagati i na sekundarnom tržištu. Proces je brz, jednostavan i bez prepreka nacionalnih granica. Trgovanje omogućava brz put do likvidnosti za prodavače i oslobađa investiture od držanja investicije godinama. Budući da se prilikom ulaganja i trgovanja koriste tokeni, transakcije su zabilježene i samim time transparentne i sigurne.

Osim što startup-ovima na jednostavan način prikuplja novac, osnivačima startup-ova štedi vrijeme jer se više mogu posvetiti rastu poduzeća, a manje prikupljanju i traženju potrebnih sredstava. Također, veliki ulagači mogu dodatno pomoći startup-u svojim znanjem i iskustvom. Funderbeam za potrebe financiranja investicija utemeljuje “SPV – Special Purpuse

Vehicle” sa sjedištem u Estoniji koji predstavlja jedinog suvlasnika kompanije koji nastupa ispred svih ulagatelja.

Slika 2: Funkcioniranje Funderbeam-a

Prednosti Funderbeam-a

Investitori otvaranjem svojih investicijskih profila u svakom trenutku imaju nadzor nad svojim cjelokupnim portfeljom. Također, ulaganje je omogućeno i malim ulagačima jer je minimalno ulaganje za pojedinačnog investitora u poduzeće 100 eura. Za razliku od ulaganja u dionice i ostale vrijednosne papire, trgovanje udjelima je besplatno jer nema posrednika i brokera, a nema ni birokratskih prepreka. Transakcijske naknade se plaćaju ukoliko investitor na transakciji ostvari dobit, a iznos naknade je 1%.

Možda i najpoznatiji primjer tvrtke u Hrvatskoj koja je koristila Funderbeam za prikupljanje sredstava koji će omogućiti širenje poslovanja je Pivovara Medvedgrad. Upravo je udruga Financijski impuls imala čast ugostiti Ivana Naukovića, jednog od četvorice sinova osnivača pivovare na Europskom tjednu novca koji je više govorio o detaljima financiranja. Zapanjujuća je činjenica kako su u samo desetak dana prikupili više od milijun eura od 292 ulagača iz čak 26 zemalja, a cilj im je s tim novcima stvoriti novu pivovaru kapaciteta 25 000 hektolitara, imati varionicu za kuhanje piva od 6 tisuća litara će bi investirali u novu punilicu za boce od 5 tisuća boca na sat.

Funderbeam je odličan način na koji i mali investitori mogu plasirati višak sredstava i trgovati udjelima kao da je riječ o tvrtkama izlistanima na burzi.

Autor: Martin Skoko

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s