KRIPTOVALUTE – PERSPEKTIVA ILI IZAZOV 21. STOLJEĆA

„Tko ne riskira, ne profitira!“ narodna je poslovica koja jako dobro predstavlja trgovanje kriptovalutama  – igru gdje će uvijek netko biti pobjednik, a netko gubitnik. Kako bismo bolje razumjeli kako funkcioniraju kriptovalute, moramo se vratiti na same začetke novca. U početku bila je trampa pomoću koje je stanovništvo nabavljalo robu i usluge u zamjenu za neka druga dobra i usluge. Kako je s vremenom postao vrlo težak zadatak čija roba koliko vrijedi, došlo je do pojave novca, prvo kovinskog, a kada im je i to bilo nepraktično, odlučuju se na kombinaciju papirnatog i kovinskog novca. S vremenom, papirnati novac postaje nepraktičan bez obzira na posjedovanje debitnih ili kreditnih kartica koje omogućuju određenu dozu sigurnosti, lako su otuđive i su pod direktnom kontrolom bankarskog sustava. Tako dolazi do pojave kriptovaluta koje predstavljaju novi oblik digitalnog novca koji je zasnovan na temelju kriptografskih algoritama na računalnim mrežama. U primjeni, kriptovalute nemaju fizički svoj fizički oblik, a posjeduju jednaku funkcionalnost kao plaćanje karticom ili prijenos novca s računa. Radi se o promjeni zapisa na računima, bez fizičke razmjene novca.

Prva digitalna valuta pojavila se 2009. godine pod nazivom „Bitcoin“, a čiji je stvarni kreator nepoznat. Nastala je kao odgovor na financijsku krizu 2008. godine i želje grupe informatičkih stručnjaka da stvore novac koji neće biti pod nečijom direktnom kontrolom, kao što je slučaj u bankarskoj industriji. Bitcoin je postao popularan jer je riješio problem bezbrižnog i sigurnog prebacivanja novčanih sredstava putem Interneta, bez direktnog oslanjanja na bankarskog posrednika. Kako bi se novac prebacio dovoljno je poslati primatelju poruku sa šifrom u obliku niza brojeva koji predstavljaju kod. Prednost je što se transakcija može obaviti anonimno bez da je pošiljatelju poznat pravi identitet primatelja i obrnuto.  Zbog toga se prva kriptovaluta koristila u načinu funkcioniranja tajne internetske trgovinske platforme Silk Road, a čiji je osnivač Ross Ulbricht. Silk Road je omogućavao trgovanje kriptovalutama kako bi se obavljale nelegalne radnje poput kupovine lažnih osobnih dokumenata, trgovinu ljudima, narkoticima, oružjem, te druge zakonom zabranjene radnje.

Iako kriptovalute nude niz prednosti, te broj kriptovaluta progresivno raste, bankarska industrija i države vidi veliki problem u trgovanju kriptovalutama upravo zbog odsutnosti kontrole nad virtualnom valutom. Kako bi kriptovalute mogle funkcionirati, temelje se na Blockchain tehnologiji koja predstavlja platformu pomoću koje se podaci distribuiraju na različite servere i omogućava da sudionici u komunikaciji imaju iste podatke zapisane kod sebe. Pod pojmom „Blockchain tehnologija“ podrazumijeva se skup tehnologija koje daju određeni rezultat. Kako biste si lakše predočili ovu tehnologiju, pretpostavite da ispred sebe imate bezbroj lego kockica, a s njima možete napraviti što god želite, upravo u tome se krije tajna Blockchaina može se koristiti za različite svrhe.

Uz kriptovalute vezuje se i Peer-to-peer (P2P) mreža koja omogućava slobodnu razmjenu informacija i datoteka između sudionika mreže. Uslijed nemogućnosti adekvatnog nadzora mreže i podataka, Peer-to-peer mreže služe i za širenje zlonamjernih programa poput virusa, crva, trojanskih konja, spyware programa, te za razmjenu zakonski zabranjenih sadržaja. Peer-to-peer arhitektura se koristi kako za privatne tako i za poslovne potrebe, te značajna sigurnost peer-to-peer mreža od prvih dana pojave ove tehnologije do danas, usporedba sigurnosti peer-to-peer mreže sa standardnim klijent-poslužitelj arhitekturama te preporuke za njeno sigurno korištenje.

Danas postoji veliki broj kriptovaluta s kojima se može trgovati, a među kojima su najpoznatije Bitcoin, Ethereum, Bitcoin cash, Ripple i Litecoin. Vidljivo je da su kriptovalute vrlo kompleksno osmišljene i da je gotovo nemoguće otkriti stvarni razlog volatilnosti kriptovaluta, te predvidjeti njihova kretanja u budućnosti. Veliki dio ljudske populacije je prihvatio kriptovalute kupujući nekretnine ili pokretnine koristeći se kriptovalutama umjesto tradicionalnim sredstvima plaćanja, doprinio je ekspanzivnom razvoju kriptovaluta, te je već prognozirao propast čovječanstva temeljen na odsutnosti kontrole i prikrivanju vlastitog identiteta. Čovječanstvo je glavna osovina promjena, te je ono jedino koje može donositi promjene u svijetu.

Autor: Ivana Doležal

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s