NEOBIČNA OSIGURANJA

Prvo što nam pada na pamet kada čujemo riječ osiguranje su životno osiguranje, kuća, stan, automobil? Ili je to možda kućni ljubimac, potencijalna djeca, desna ruka i lijeva noga? U današnje vrijeme popis stvari koje možete osigurati je poprilično dug i u najmanju ruku neobičan.

U Hrvatskoj su sve češće situacije u kojima vlasnici osiguravaju kućne ljubimce i u ponudi je  zdravstveno osiguranje za pse i mačke. Vlasnici koji ugovore ovakvu vrstu osiguranja mogu kompenzirati sve troškove hospitaliziranja, liječenja i lijekova za ljubimce, ali i troškove oglašavanja, ako se ljubimac izgubi ili je ukraden. Šteta se nadoknađuje i osobama koje životinja ugrize ili im uništi imovinu, a u skupljoj verziji polica obuhvaća se i hotelski smještaj za ljubimca, ako je vlasnik hospitaliziran, ima smrtni slučaj u obitelji ili zbog drugog razloga ne može voditi brigu o životinji. Osiguranje kućnih ljubimaca, osim Allianza, nude i Croatia, Adriatic i Triglav osiguranje, a Triglavu osiguranje pokriva čak i gubitak rasplodne sposobnosti i gubitak namjenske sposobnosti životinje.

Osiguravajuće kuće kreiraju posebna osiguranja za osobe koje se bave visokorizičnim sportovima, kao što su  npr.: padobranstvom, paraglidingom, bungee jumpingom ili sudjeluju u igrama poput paintballa te nekim aktivnostima pri posjetu adrenalinskom parku. Također u sklopu tih polica pokrivaju se i troškovi estetskih operacija, ako su potrebne nakon liječenja zbog posljedica nesretnog slučaja, i to na glavi, licu i vratu ili rukama. Iako je uobičajeno da osiguranik mora biti prilično zdrava osoba, neke osiguravajuće kuće osiguravaju i osobe zaražene sidom, ali samo u slučaju da su se zarazile nakon što su kupile policu.

Kod polica štednog životnog osiguranja moguće je osigurati i djecu osiguranika i to ne samo postojeću, već i nerođenu ili djecu koja još nisu posvojena.

Dijelovi tijela kao što su nos, noge, stražnjica ili poprsje u Hrvatskoj nisu toliko uobičajeni predmeti osiguranja, ali svakako trebamo biti spremni i na to. Jedna od bizarnijih polica osiguranja je osiguranje od gubitka dlaka na prsima, osiguravajuće kuće Lloyd´s, ako taj gubitak utječe na karijeru ili imidž osiguranika. Kako bi dobio odštetu osiguranik mora izgubiti više od 85% dlaka na prsima i to isključivo posljedicom nezgode. Također, 2015. godine osiguravajuća kuća Lloyd´s imala je 20 000 polica osiguranja koje pokrivaju otmicu NLO-a ili izvanzemaljaca, a kako bi dobili odštetu, u slučaju da se to dogodi, osiguranici moraju proći ispitivanje detektorom laži i imati svjedoka o događaju. Osim osiguranja od izvanzemaljskih aktivnosti, moguće je osigurati se i od nadnaravnih aktivnosti. Jedan britanski vlasnik kafića osigurao se od napada duhova, nakon što je bio uvjeren da je u svom kafiću ugledao duha. Da ga je taj duh ozlijedio ili napao bila bi mu isplaćena odšteta u iznosu od milijun finti.

Vjerovali, ili ne padanje kokosa uzrokuje prosječno oko 150 smrtnih slučajeva godišnje. Kako bi zaštitili svoje putnike britanske osiguravajuće kuće nude policu osiguranja od ozljeda uzrokovanih padom kokosa.

Godine 2006. tri sestre u Škotskoj kupile su policu osiguranja za pokrivanje troškova ako one budu odabrane za rađanje druge inkarnacije Isusa Krista, dok je 1999. Lloyds osigurao ženu po imenu Mary Murphy protiv djevičanskog rođenja izazvanog dolaskom tisućljeća.

Britanska kuća Goodfellas osigurava protiv otmice izvanzemaljaca, Jetija i čudovišta iz Loch Nessa, a zabilježeno je i osiguranje od odgovornosti za teške psihičke traume u povodu prijevremenog izlaska Britanije iz Svjetskoga kupa, kao i osiguranje u slučaju „slomljenog srca“ ili mogućnosti da budete ostavljeni pred oltarom.

Koliko god bizarno i smiješno ova osiguranja zvučala netko zbog njih sigurno i bezbrižno spava. Vi možda ne želite osigurati dlake na prsima ili se zaštititi od padanja kokosa, ali svakako je dobro razmisliti o životnim osiguranjima i osiguranju stanova, kuća i automobila, jer nikad ne znate što Vas u budućnosti čeka.

Autor: Laura Devčić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s