APLIKACIJA MHNB

Hrvatska narodna banka glavna je monetarna institucija Republike Hrvatske koja provodeći instrumente monetarne politike osigurava stabilnost u gospodarstvu, upravlja razinom cijena i međunarodnim pričuvama, daje kredite poslovnim bankama i izdaje novčanice. Upoznati smo s činjenicom kako Hrvatska narodna banka te središnje banke u svakoj zemlji posluju samo s poslovnim bankama i državom te nemaju izravan kontakt sa središnjom bankom.

Hrvatska narodna banka osmislila je jednostavnu aplikaciju koja je dostupna privatnim korisnicima tj. potrošačima. Aplikacija je dostupna za korisnike android uređaja na Trgovini play. Prilikom samog ulaska u aplikaciju prikazuje se glavni izbornik koji se sastoji od: Informativne liste ponude kredita, Usporedbe bankovnih naknada i Tečajne liste. Informativna lista pruža informacije o ponudi kredita u domaćoj valuti i kredita s valutnom klauzulom u eurima, a prikazani krediti namijenjeni su potrošačima. U informativnoj listi ponude kredita od korisnika se traži da odredi: vrstu kamatne stope, vrstu kredita, valutu i banku te mu aplikacija prikazuje ponudu kredita na temelju zadanih uvjeta. Kako bi provjerili funkcionalnost aplikacije izradili smo primjer usporedbe kredita. Za vrstu kamatne stope odabrali smo fiksnu kamatnu stopu, zatim za vrstu kredita odabrali smo kredit za obrazovanje te kao valutu smo odabrali domaću valutu HRK i na kraju za banke koje uspoređujemo odabrali smo samo dvije a to su: Erste&steiermärkische bank d.d i Istarska kreditna banka Umag d.d..

Dobiveni rezultati pokazuju kako Erste&steiermärkische bank d.d nudi kredit za obrazovanje do maksimalno 220.000,00kn uz EKS 5,11% i rok otplate do maksimalno 120 mjeseci, dok Istarska kreditna banka Umag d.d. nudi kredit za obrazovanje do maksimalno 150.000,00kn uz jednaki EKS od 5,11% te rok otplate do maksimalno 72 mjeseca. Iz ovog primjera zaključujemo kako nam je bolje uzeti kredit u Erste&steiermärkische bank d.d. jer odobrava duži rok otplate, dok je kamatna stopa ista u obje uspoređivane banke. Dobivene informacije su korisne, ali nisu toliko detaljne, na primjer u ovoj vrsti kredita jako je bitno razdoblje odgode otplate jer svrha kredita za obrazovanje je da olakša korisniku kredita godine obrazovanja, a povrat kredita korisnik vrši nakon što završi s obrazovanjem i zapošljavanjem počinje primati stalne prihode.  Druga opcija predstavlja usporedbu bankovnih naknada koja obuhvaća usporedbu naknada poput naknade za vođenje računa, trajni nalog ili naknade za dopušteno prekoračenje u svim bankama u Hrvatskoj.

U ovoj opciji postoji usporedba troškova pojedinačnih naknada, ali i usporedba naknada za pakete usluga kao što je paket usluga kreditne kartice ili paket usluga za Internet i mobilno bankarstvo. Kao primjer usporedbe uzeli smo mjesečnu naknadu za vođenje računa i to u dvije banke: Addiko bank d.d. i Zagrebačka banka d.d.. Na temelju dobivenih informacija zaključili smo kako je povoljnije otvoriti račun u Zagrebačkoj banci jer joj mjesečna naknada za vođenje računa iznosi 9,00 kn dok u Addiko banci iznosi 12,50 kn.  Treća opcija u ovoj aplikaciji je tečajna lista. Tečajna lista prikazuje srednji tečaj izračunat na temelju prometa i tečajeva ostvarenih na deviznom tržištu. Tečajna lista se objavljuje svakog dana, a moguće je vidjeti tečajne liste iz prethodnih dana, ali i godina.

Aplikacija je počela s radom 2017.g i još nije u potpunosti usavršena. Hrvatska narodna banka najavila je proširenja koja bi krajnjim korisnicima uvelike olakšala prikupljane informacija vezanih za kredite i naknade banaka u Hrvatskoj.

Autor: Matej Majetić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s