Studentski život

Po završetku srednje škole dolazimo u situaciju u kojoj moramo donijeti neke važne životne odluke, na koje još nismo spremni. Odabirom fakulteta mijenjamo svoje okruženje, neki ostaju u svom gradu, dok većina seli u drugu sredinu. Za one koji odlaze u novu sredinu, u kojoj neće biti pod krovom roditelja i svoje obitelji, to znači novi početak života u kojemu se pripremaju za svijet odraslih. Nekim je osobama to razdoblje šokantno i teško se snalaze, no drugi se vrlo brzo snađu i priviknu na novi način života. Iako niti malo lagan, studentski je život najljepši period u životu.

Naravno, kao i sve ostalo, i studentski život ima svoje prednosti i nedostatke. Za sve one koji odlaze od svojih obitelji i traže smještaj u studentskim domovima ili iznajmljuju stanove, studentski život može predstavljati velike troškove. Osim plaćanja stanarine ili sobe u studentskom domu, podstanari imaju obvezu plaćanja režija koje znaju iziskivati vrlo visoke novčane izdatke.

Studentima je najveća privilegija pravo na subvencioniranu prehranu u studentskim menzama, kantinama i restoranima u kojima uvijek imaju velikoga izbora hrane i pića na raspolaganju, a po vrlo niskim i pristupačnim cijenama. S obzirom na to da su kulinarske sposobnosti većini gotovo ravne nuli, čast izuzetcima, sama činjenica prehrane u studentskim centrima ima veliku prednost. Kako ne moraju „gubiti vrijeme“ na kuhanje, studenti imaju više vremena za učenje ili uživanje u svom slobodnom vremenu koje im ostaje nakon predavanja i fakultetskih obveza. Neki studenti svoje slobodno vrijeme iskoriste za upoznavanje mjesta u kojemu studiraju, ali i okolnih mjesta, stjecanje novih poznanstava, ispijanje kava i druženja kao i putovanja i zabave. Kako je za sve u životu potreban novac, tako je novac iznimno važan i za studente. Da bi mogli uživati u svim čarima studentskog života, fakultetskih obveza, ali i upoznavanju svijeta odraslih, nekoliko je načina kojima se studenti mogu financirati.

Neki studenti imaju tu privilegiju da im roditelji mogu financirati sve fakultetske obveze, kao i sve troškove koje iziskuje studentski život. Uz džeparac koji dobiju od obitelji ili rodbine, tu su i razne stipendije koje studentima olakšavaju život i školovanje.

Ipak, mnogi se studenti okreću radu i samostalnom zarađivanju. Na sreću, studenti, bilo redovni ili izvanredni, imaju mogućnost raditi preko studentskog ugovora. Studentski su poslovi prilagođeni studentima i njihovim obvezama. Pravi zaposlenici recimo imaju obvezu rada 40 sati tjedno, no studenti rade onoliko koliko žele ili koliko imaju mogućnosti i vremena izvan svojih fakultetskih i ostalih obveza. Minimalna naknada za studentski posao od 1. siječnja 2019. godine iznosi 23,44 kn/h, a studentska se zarada oporezuje nakon prelaska limita od 60.600,00 kn (PDV uključen) godišnje.

Kroz obavljanje studentskog posla i samostalnog zarađivanja, studenti stječu svijest o budućim obvezama koje će ih dočekati u svijetu odraslih. Razvijaju svoje sposobnosti i svoja znanja u poslovnom okruženju te na taj način stječu nova iskustva, znanja i vještine. U današnje vrijeme svako iskustvo, poznanstvo, vještina, sposobnost ili stečeno znanje mogu prevagnuti prilikom zapošljavanja.

Radom za vrijeme studiranja, osoba se priprema i stječe radne navike bez kojih se u ovom svijetu jednostavno ne može. Svaki student mora biti spreman na izazove koji ga očekuju nakon završetka svoga studiranja, a moje je osobno mišljenje da se osoba na to može najlakše priviknuti tako da odradi bilo što za vrijeme studiranja. Studenti imaju stvarno veliki izbor poslova na raspolaganju i što god da se radi, svaki posao će osobi donijeti nova znanja, iskustva, poznanstva.

U današnje je vrijeme, kad veliki broj mladih odlazi iz Hrvatske u potrazi za poslom, vrlo bitno istaknuti se iz mase. Da bi se osoba istaknula, prvo mora poznavati sebe i shvatiti što ju zanima i ispunjava, u kojem bi smjeru gradila svoju karijeru i kakve sposobnosti želi steći. Najlakše je sebe upoznati kroz obavljanje različitih poslova i kretanje u različitim krugovima, a za to mlada osoba zasigurno ima najviše vremena za vrijeme studiranja. Samo je potrebna dobra volja. Šteta je ne iskoristiti sve mogućnosti koje pruža studentski život, razmislite o tome!

Autor: Višnja Rakuša

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s