KUTAK BANKARSTVA – PAKETI ZA STUDENTE I MLADE

Odlučio/la si tijekom studiranja obavljati dodatan posao kao bi ostvariti dodatna novčana sredstva ili možda  primaš stipendiju? Student/ica si prve godine i do sada nisi imao/la potrebu za otvaranjem tekućeg ili žiro računa?  Prvi puta otvaraš neki transakcijski račun?  Sve što je potrebno da otvaranje prvog transakcijskog računa je posjetiti najbližu poslovnicu banke za koju ste se odlučili i ponijeti identifikacijsku ispravu, odnosno osobnu iskaznicu.

ŠTO STUDENTI OČEKUJU OD BANKE?

Banke kako bi privukle što veći broj potencijalnih klijenata i tako obuhvatile sve dobne skupine pa tako i studente,  uvode usluge mobilnog i Internet bankarstva i različite usluge on-line bankarstva, kao što su npr. Financijski planer ( ZABA) i e-Kasica (PBZ). Bilo da se radi o prosječnom studentu koji treba samo tekući i žiro račun ili pak o studentu koji od bankarstva očekuje ipak nešto više.  Banke nude čitavu lepezu svojih proizvoda i usluga namijenjenih upravo studentima i mladima. Najveće banke u Hrvatskoj za studente kreiranju posebne pakete namijenjene njihovim potrebama. Među njima moglo bi se pretpostaviti kako se Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb nalaze na vrhu odabira studenata kada se pitaju: „Kojoj banci povjeriti svoj novac na čuvanje”.

Prilikom odabira banke kojoj studenti žele otvoriti račun i povjeriti svoj novac na čuvanje, glavni kriterij je visina naknade. Najvažnije im je da je naknada za ugovaranje paketa i vođenja računa što niža, odnosno da je nema.

Zagrebačka banka „sa Zabom mogu“

Kada je kao glavni kriterij u pitanju naknada, Zagrebačka banka u ponudi ima Paket za mlade  koji je bez naknade do 25 godina, a od 25. do 29. godine korisnika naknada se naplaćuje u iznosu od 7 kuna. U Paketu za mlade, banka uz kunski tekući i kunski žiro račun,  nudi i dodatne pogodnosti i usluge kao što su: devizni računi, mobilno bankarstvo, Internet bankarstvo, Financijski planer…  Dodatne pogodnosti u ZABI koje se ugovaraju pojedinačno ugovaraju se uz naknadu, a za neke postoji i mogućnost „probnog“ korištenja bez naknade za određeni period kojeg je moguće u bilo kojem trenutku otkazati. Među zanimljivijim uslugama ZABE je Financijski planer koji je za sve nove klijente besplatan godinu dana (pojedinačno ugovaranje) i besplatan u Paketu.

„ Financijski planer usluga je on-line bankarstva putem interneta (e-zabe) koja na jednostavan način, uz grafičke prikaze, omogućuje pregled vaših troškova, primanja, ulaganja, imovine i zaduženja“

Prednosti ove usluge: praktičnost, isplativost, bolje upravljanje potrošnjom, učinkovitije ostvarenje želja i planova, pravodobna najava obveza.

„Financijski planer pruža uvid u strukturu potrošnje kako biste mogli još bolje upravljati svojim novcem te još više uštedjeti“

Privredna banka Zagreb

Privredna banka Zagreb omogućuje otvaranje tekućeg i žiro računa bez naknade. PBZ –ov Paket Indeks plus namijenjen studentima, ugovara se uz naknadu koje se kreće od 3,49 do 4,98 kuna mjesečno, ovisno o paketu Inovacija. Između ostalog, paket uključuje i tekući račun u stranoj valuti, on-line bankarstvo, trajni nalog za prijenos sredstava, itd.  U ponudi za studente PBZ također ima jednu zanimljivu i vrlo korisnu mogućnost (uslugu). e-Kasica  „ Štediš dok trošiš.“  Koji iznos štediš? Bez obzira radi li se o kupnji novih cipela ili samo plaćaš kavu, sam određuješ iznos koji štediš.

•          Fiksni iznos koji sam određuješ pri svakom podizanju novca s bankomata ili plaćanjem računa  karticom na POS uređaju

•          Postotak od transakcije kod svakog podizanja novac s bankomata ili plaćanjem računa  karticom na POS uređaju

e- Kasicom štediš iznos koji sam odabereš. „Trošiš, a štediš!“

Za samo ugovaranje potrebno je imati otvoren tekući ili žiro račun u banci i posjetiti najbližu PBZ poslovnicu ili ugovoriti putem internetskog bankarstva.

I ZA KRAJ…

Istraživanje koje su proveli studenti za projekt Financijske pismenosti Štedopisa, analizirajući podatke i pogodnosti studentskih paketa domaćih banaka, paketi su rangirani :

1.         Paket za mlade ( ZABA) – najbolji studentski paket

2.         Indeks plus  ( PBZ )

3.         OTP indeks i Erste Club

4.         HPB Kombinacija DIPLOMAC  –  najlošiji studentski paket

Autor: Sofija Andrašev

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s