Zarada od prikrivenog oglašavanja

Zarada od prikrivenog oglašavanja

Jeste li ikad gledajući neki film ili seriju vidjeli oglas koji nije bio prikazan kao klasični oglas? Proizvodi se nenadano pojave u raznim scenama, a da toga nismo ni svjesni. Prisutnost prikrivenog oglašavanja u medijima postaje sve vidljivija. Manipuliranje našeg uma sve je češće i veće unatoč propisanim zabranama za njihovo korištenje. Klasični su oglasi postali dosadni i publika je njima zasićena te se iz toga razloga brojni jaki oglašivači odlučuju za netipičan način oglašavanja. Vaša će pozornost prije biti zahvaćena ako vaš najdraži lik iz serije konzumira neki proizvod što će i vas potaknuti na konzumiranje istoga. Brojne su studije koje tome idu u prilog, a u budućnosti će još biti puno govora o tome.

Naš se mozak susreće s tisućama poruka svakodnevno a da toga nismo u potpunosti ni svjesni. Kako bi postali vidljiviji vašem oku, neki se odlučuju na slanje „skrivenih“ poruka koje potiču naše zanimanje. Samo prikriveno oglašavanje, prema Zakonu o elektroničkim medijima, predstavlja prikazivanje roba, usluga, naziva, zaštitnog znaka ili djelatnosti u programima u obliku riječi ili slika u cilju njihovog oglašavanja i varanja javnosti u vezi s njihovom prirodom. Takvo oglašavanje ima velik utjecaj na pojedinca i zbog toga je zabranjeno i smatra ga se neetičnim. Iako je tako, gotovo nema filma ili serije u kojima ne nalazimo primjer takvog načina oglašavanja. Problem je u tome što ne postoje kontrole i stroge kazne za one koji krše pravo.

Čitajući ovaj članak, jeste li se možda prisjetili nekog primjera prikrivenog oglašavanja iz vama najdraže serije? Ukoliko niste, za vas predstavljamo neke od najboljih primjera takvog oglašavanja. Prikriveno oglašavanje možemo odašiljati kroz razne kanale poput TV, glazbe, izdavaštva, video igrica, fotografija i interneta. Najviše ovog oglašavanja i prikrivenog oglašavanja možemo susresti u SAD-u, a podaci portala Statista idu tome u prilog. Procjenjuje se kako će 2019. godini u SAD-u biti uloženo 11,44 milijarde američkih dolara u prikriveno oglašavanje, u usporedbi s 4,75 milijardi u 2012. godini. Ne iznenađuje nas taj podatak kada znamo da je Amerika najveće konzumersko društvo u kojem postoje tisuće proizvoda te se na ovaj način žele istaknuti u masi istih ili sličnih proizvoda. Danas sve češće možemo vidjeti prikazivanje proizvoda u raznim zabavnim showovima poput Supertalenta, Zvijezde, The Voice i sličnima. Kandidati i žiri tako mogu konzumirati pića i grickalice koje oglašavaju kao svojevrsni modeli iz TV oglasa. Isto tako, najviše takvih oglasa je moguće vidjeti na filmu i u serijama. U filmu „E.T.“ iz 1982. godine pojavljuje se jedan slatkiš koji je zarazio cijelu Ameriku. Film prati malog izvanzemaljca i njegove avanture na Zemlji gdje se susreće s slatkišem Reese’s Pieces tvrtke Hershey. Dobit tvrtke je nakon prikazivanja filma porasla za čak 65%. Godinu dana kasnije, u filmu „Rizičan posao“ Tom Cruise nosi Ray-Ban naočale nakon čijeg je prikazivanja prodaja porasla za 40% i neprestano rasla idućih godina. Za sve one koji misle da to nije moguće postići i s nekim zdravim namirnicama crtani film „Mornar Popaj“ iz 1929. godine dokazuje suprotno jer su prodaja i konzumiranje špinata višestruko porasli. Proizvođač automobila BMW potpisao je ugovor kojim bi njegov model Z3 bio prikazan u tri filma o poznatom špijunu James Bondu. Automobil se pojavljuje u filmu Zlatno oko a rezultirao je porastom narudžbi iako on još nije bio pušten na tržište. Fantastičnu prodaju, koja se povećala za 4500%, ostvarilo je sasvim neobičan proizvod – Etch-A-Sketch koji se pojavio u crtanom filmu Toy Story. Respektabilan rast prodaje od 800% ostvario je i Mr. Potato Head iz istoimenog filma.

Velika pozornost danas na sebe privlače takozvani infuenceri. Posebice su izraženi na društvenim mrežama kao novom mediju koji je prisutan među sve više ljudi. Poznata hrvatska influencerica Sonja Kovač najbolji je primjer za istaknuti. Svoje usluge zna naplaćivati i po nekoliko tisuća kuna u ovisnosti na što se odnose. Prošle godine izašao je cjenik koji je sve iznenadio. Na njemu se tako navodi da najmanja cijena objave na YouTube kanalu iznosi 6.500 kuna, dok se givaway na Instagramu naplaćuje 9.000 kuna. Paket objava na YouTubeu i Instagramu može dosegnuti i cijenu od 61.500 kuna. Nude se razni proizvodi koji se prezentiraju u svakodnevnoj uporabi poput hrane, šminke, proizvodima kako bi vaša frizura bila postojana, raznim kremama i sl.

Može se reći kako je prikriveno oglašavanje vrlo rašireno i da se s njim susrećemo i kada toga nismo ni svjesni. Uz pomoć njega moguće je ostvariti velike uspjehe i dosegnuti do široke mase gledatelja, a sama njegova zabrana rezultira povećanjem njegove primjene u svim medijima.

Autor: Vedran Kursar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s