WORK AND TRAVEL PROGRAM – PET NAJBITNIJIH DIJELOVA OVOG PROGRAMA

Work and Travel je program namijenjen studentima kako bi otišli raditi na tri mjeseca u Sjedinjene Američke Države i zatim putovali mjesec dana i istraživali zemlju. Osobno mi je trebalo tri godine da skupim hrabrosti i odlučim se iskoristiti priliku i odem. Danas mi je žao što to nisam napravila ranije te tvrdim kako mi je to bilo najbolje ljeto ikada, a vraćam se i ove godine svom starom poslodavcu.

Ovo su stvari koje su mene zanimale prije odlaska i koje bi mogle pomoći onima koji još uvijek razmišljaju otići ili ne

  1. Financiranje

Najbezbolnija opcija je da imate svoju ušteđevinu i da kada odete u Ameriku sav novac koji zaradite možete i potrošiti bez razmišljanja. Druga opcija je posuditi novce od nekog bliskog (roditelja, braće i sestara, ostale rodbine ili bliskih prijatelja). Ako vam prve dvije opcije nisu dostupne, u zadnje vrijeme su se popularizirali posebni krediti u suradnji s Work and Travel agencijama s fiksnom kamatnom stopom do 5%. U druge dvije opcije morate biti spremni na to da ćete možda morati prekinuti svoje putovanje kako biste mogli vratiti posuđeni iznos i kontrolirati se da i kad vidite nekoliko tisuća dolara na svom računu znate da dobar dio morate vratiti doma.

2. Odabir agencije i programa

Danas u Hrvatskoj postoji nekoliko agencije i više-manje je svejedno koju ćete odabrati. Svaka agencija nudi različite programe, pa ovisno o tome što želite od agencije ćete naći onu koja vama najbolje odgovara, želite li samo sponzora i planirate obaviti sve sami (od traženja posla na dalje) ili pak želite da agencija sve obavi za vas (pronađe posao, smještaj, čak i avionsku kartu). Moj prijedlog je da prikupite što više informacija od ljudi koji su bili i pokušate sami pronaći posao i smještaj prema iskustvu poznanika, tako ćete uštedjeti jer ćete manje plaćati agenciju.

3. Viziranje

Ovo je dio kojeg se svaki sudionik boji, najgore je prvi put, svi smo nervozni i bojimo se što ako baš nas danas odbiju. Hrvatska je u EU i dok Srbija i njihovi participanti imaju problema s dobivanjem vize kod nas to nije slučaj, tako da nemojte čitati njihova negativna iskustva i plašiti same sebe. Ako ste student koji redovno polaže ispite, stavite osmjeh na lice i dođite do konzula s pozitivnim stavom i viza je sigurno vaša.

4. Kupovina karte

Postoje agencije koje se bave prodajom posebnih avionskih karti za Work and Travel program, moja preporuka je da to odaberete. Te karte uključuju promjenu mjesta povratka što je super jer malo tko zna prije odlaska u Ameriku gdje bi sve želio putovati i odakle se želi vračati, a prelazak sa zapadne na istočnu obalu samo radi povratka doma je skup i besmislen. Ono što se baš ne preporučuje je kupovina karte u jednom smjeru jer ponekad znaju pitati za kartu na ulasku u zemlju i raditi probleme.

5. Putovanje

Kad ste već u Americi i našli ste si super ekipu, kreće planiranje Grace Perioda. Opcije su brojne: kruzeri, putovanje avionom, busom, vlakom ili rent a car. Vaš odabir ovisit će najviše o tome koliko ste vremena spremni potrošiti na putovanje od destinacije do destinacije i koliko su te destinacije udaljene. Što se smještaja tiče, najbolje je koristiti svima poznati Airbnb ili Booking, a ako ste hrabri možete probati naći free smještaj preko Couchsurfing-a. Smještaj je svakako bolje tražiti što ranije, nije nužno uvijek biti u centru, ali onda treba paziti da ste blizu javnog prijevoza. Također Booking ima odlične last minut ponude pa se na dan bukiranja smještaja mogu naći odlične ponude po vrlo jeftinim cijenama, osobno sam tako mijenjala hotele sedam puta u sedam dana a u New Yorku.

Sretno! Želim svakome tko ode najbolje ljeto i životu i onima koji razmišljaju otići ili ne, da skupe hrabrosti i odu.

Autor: Matea Sigur

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s