Financijsko opismenjavanje

Financijsko opismenjavanje srednjoškolaca Slavonije i Baranje, 2017. godina

Studentska udruga Financijski impuls, koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, drugu godinu za redom provodi projekt „Financijsko opismenjavanje srednjoškolaca“. S projektom na području grada Osijeka krenuli su prošle godine, a zbog odlične prihvaćenosti i zainteresiranosti od strane srednjih škola, odlučili su ga proširiti i na druge gradove Slavonije i Baranje – prvenstveno Đakovo, Slavonski Brod, Vinkovce i Vukovar.

Cilj ovog projekta je poboljšati financijsku pismenost srednjoškolske populacije. Potrebu za ovakvim tipom edukacije prepoznali su u rezultatima PISA testova na kojima su hrvatski srednjoškolci zauzeli 14. od ukupno 18. mjesta u kategoriji financijske pismenosti te u zaključcima istraživanja koje su provele Hrvatska narodna banka i Hanfa u suradnji s Ministarstvom financija Republike Hrvatske.

Istraživanje je pokazalo da mlađi od 19 godina imaju najnižu razinu financijskog znanja, ali i odgovarajućeg financijskog ponašanja i odnosa prema novcu, u čemu smo prepoznali priliku za djelovanjem. Također, zanimljivo je spomenuti da 55% građana Republike Hrvatske ne postavlja dugoročne financijske ciljeve zbog čega 48% njih ne bi moglo pokriti iznenadni trošak u visini mjesečnih primanja.

Članovi udruge Financijski impuls edukaciju su počeli provoditi u veljači 2017. godine te su do danas obuhvatili 14 srednjih škola na području gradova Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda, Vinkovaca i Vukovara, točnije 63 razredna odjeljenja, što bi značilo da su kroz ovu edukaciju u manje od dva mjeseca uključili preko 1500 učenika.

Predavanja su interaktivna i učenici u njima sudjeluju od samog početka – odmah nakon predstavljanja predavača te kratkog uvoda u samu temu. Vjerovali su da će upravo takav pristup polučiti bolje rezultate od tzv. ex-cathedra predavanja te sada, nakon držanja predavanja u nekoliko desetaka razreda i razgovora s predmetnim nastavnicima i učenicima nakon istih, a nerijetko i s ravnateljima i pedagozima škola, s ponosom tvrde su bili u pravu.

Nadalje, primijetili su da učenici vrlo brzo usvajaju predstavljeno gradivo, te su izuzetno  znatiželjni i voljni sudjelovati za vrijeme predavanja. Pitanja koja im postavljaju su osmišljena na temelju PISA testova, a obuhvaćaju pojmove, čitanja s grafova i kratke izračune koje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) smatra da bi srednjoškolci već sa 15 godina trebali znati. Srednjoškolci koji su sudjelovali u edukaciji nerijetko su bili punoljetni što je povećavalo njihovu želju za dokazivanjem da mogu biti bolji od poražavajućeg hrvatskog prosjeka financijske pismenosti.

Područja financijske pismenosti koja su obuhvaćena predavanjima su: inflacija, kamatna stopa, štednja, bankovne kartice, bruto i neto plaća, dionice, investiranje i rizik, diverzifikacija, fakture, popunjavanje opće uplatnice te sigurnost na internetu.

Zadnjih 10 minuta svakog predavanja ostavljeno je za ponavljanje, i to ne bilo kakvo, već pomoću online edukacijskog alata Kahoot. Učenici nakon svakog pitanja mogu vidjeti na kojem se mjestu rang liste nalaze s obzirom na svoje kolege u razredu, što je do sada izazivalo izuzetno pozitivan natjecateljski duh u njima. Primijetili su da je upravo taj završni dio predavanja ispunjen i smijehom, ali i koncentriranim licima učenika koji su htjeli što brže i točnije odgovoriti na pitanja i pomaknuti se korak više na ljestvici.

Zbog izvrsnih rezultata koji su odskakali od prosjeka drugih učenika, odlučili su se nekolicinu srednjoškolaca nagraditi nešto vrjednijim nagradama – prijenosnim punjačima, slušalicama i drugom opremom za pametne telefone.

Predavanja su održavana u klasičnim učionicama, informatičkim kabinetima, školskim knjižnicama i dvoranama, pa i u kozmetičkim praktikumima. Učenici s kojima su se družili dolaze i iz grada i sa sela, sa zavidnim i manje zavidnim predznanjem iz područja osobnih financija, s velikom željom za učenjem ili pak velikom željom za dokazivanjem. Educirali su i učenike koji nastavu pohađaju po prilagođenom programu, i gimnazijalce i strukovnjake, i one koji slušaju ekonomske predmete i one koji se u svome školovanju nisu susreli s niti jednim, a ono što je zajedničko svakom od njih je to da svi zaslužuju minimalno financijsko obrazovanje koje će ih pripremiti za svijet odraslih, u koji mnogi od njih ulaze već za nekoliko mjeseci; obrazovanje koje ih neće baciti na začelje svjetske statistike i osuditi na ponavljanje financijskih grešaka drugih.

U svijetu koji je postao globalno selo, u kojem je lako zadužiti se izvan svojih mogućnosti i preko noći ostati bez ičega, članovi tima za edukaciju trude se mladima pružiti oslonac u vidu njihovog znanja koje će ih voditi kroz pametno financijsko odlučivanje. U edukacijskom timu Financijskog impulsa nalazi se devet članova koji su prepuni dojmova i zanimljivih anegdota s predavanja koja su održali. Kroz međusobni razgovor tima uvidjeli su da svaki od njih pamti trenutak kad je shvatio da je poruka koju se trude prenijeti srednjoškolcima važnija i više nego što su u početku mislili. Svim članovima udruge Financijski impuls izuzetno je drago što su se trud i zalaganje vezano za ostvarenje ovog projekta isplatili, što se dobar glas o predavanjima o financijskoj pismenosti proširio cijelom županijom te što nam se puno škola javilo za suradnju na ovom projektu u budućnosti. S obzirom na do sada postignute rezultate, komentare učenika i profesora, cijeli tim zadužen za financijsko opismenjavanje srednjoškolaca iznimno se veseli predavanjima koja su pred njima te će se truditi svakim predavanjem postati sve bolji.

Fotografije iz škola možete pogledati u fotogaleriji.

Autor: Ivona Adrić