BLOG: Znate li što je forenzičko računovodstvo?

dirt-88534_1280

Sigurno ste se do sada na televiziji, radiju, internetskim portalima ili pak u školama susretali s ekonomskim terminom „računovodstvo“. Isto tako, vjerojatno ste se do sada susreli s pojmom „forenzika“ u raznim kriminalističkim serijama i filmovima. Kad bi spojili dva prethodno navedena pojma dobili bi sintagmu „forenzičko računovodstvo“; što me dovodi do pitanja – znate li što je „forenzičko računovodstvo“?

Forenzika se odnosi na primjenu znanstvenih metoda i tehnika u istraživanju kriminalnih radnji, dok pojam računovodstva označava klasificiranje, bilježenje i sumiranje ekonomskih događaja na logičan način u cilju iskazivanja financijskih informacija.
Forenzičko računovodstvo je grana računovodstva koja se bavi otkrivanjem prijevara i pronevjera unutar poduzeća. Drugi naziv koji se koristi za forenzičko računovodstvo je forenzička revizija. Za razliku od klasičnog računovodstva, koje evidentira poslovne promjene unutar poduzeća, forenzičko računovodstvo zahtijeva stručnost, iskustvo i intuiciju u otkrivanju prijevara iz razloga što postupci forenzičkog računovodstva nisu propisani standardima. Prijevare se dijele na interne (zaposlenici, menadžeri) i eksterne (prijevare od strane dobavljača, kupaca…). Česti uzroci nastanka prijevare su: pritisak, motiv, potreba, prilika i stav.

Osoba koja se bavi forenzičkim računovodstvom naziva se računovodstveni forenzičar. U Republici Hrvatskoj razvijen je program „Hrvatske računovođe“ pomoću kojeg profesionalne računovođe razvijaju profesionalni skepticizam koji će im omogućiti pravilan pristup u forenzičkim istragama. Forenzičko računovodstvo provodi se  na temelju dojave i isključivo na temelju činjenica, a ne neutemeljenih mišljenja. Stoga nastojte biti „čisti“ u svome poslu jer nikada ne možete znati tko sve želi da „vaši propusti isplivaju na površinu“!

calculator-385506_1280
U Republici Hrvatskoj postoji evidencija o računovodstvenim nedjelima, ali studija koja bi obuhvatila sve vrste i tipove prijevara, kao i štete koje time nastaju, nije kod nas još rođena, kao što je to učinjeno u SAD-u.

Primjeri koji su obilježili računovodstvene prijevare:

Jedna od najpoznatijih prijevara je piramidalna ili Ponzijeva shema. Ime je dobila po Charlesu A. Ponziju.  Prijevara započinje kad neka osoba osnuje ustanovu ili poduzeće te prikupi novac od investitora uz obećanje visokih kamata na uloženo. Potom se u priču dovode novi investitori koji ulažu svoj novac i potom se s tim novim novcem isplaćuju kamate ranijim investitorima. Na taj način se stječe prividni legitimitet te novac cirkulira cijelo vrijeme i privlači nove investitore koji ulažu svoj novac. Shema se raspada kad više nema dovoljno novih investitora i njihovog novca kojim bi se pokrile isplate kamata ranijih investitora. Neke od najpoznatijih Ponzijevih prijevara izveli su: Lou Pearlman, Michael Eugene Kelly, Gerald Payne, Scott Rothstein, Gary Gauthier, Adriaan Nieuwoudt, Tom Petters, Reed Slatkin i Bernie Madoff.

 

Foto: thelakewoodscoop.com
Foto: thelakewoodscoop.com

Iako se svakodnevno događa veliki broj računovodstvenih prijevara, one rijetko izlaze u javnost. U nastavku ćemo navesti najzvučnije računovodstvene prijevare unazad nekoliko godina. Američka tvrtka Peregrine Semiconductor (IT sektor) ostvarila je loše poslovne rezultate 2000. godine te ih je odlučila prikriti na sljedeći način: gubitke, koje su ostvarili, nastojali su zataškati lažiranjem prihoda od prodaje izdavanjem fiktivnih računa u vrijednosti od 205 milijuna $. Analizom postupka shvatili su da je taj iznos nenaplaćenih potraživanja previsok te su ih odlučili prodati banci. Tvrtka je dobila novac kojim su pokrili novčani tok iz poslovanja, ali rizik nenaplaćenih potraživanja nije transferiran na banci.

Također, jedan od značajnijih primjera računovodstvene prijevare predstavlja i Hewlett-Packard (HP) koji je pretplatio cijenu za britansku softversku firmu Autonomy za 5 milijardi dolara iz razloga što je , osnivač i direktor tvrtke, Mike Lynch sustavno umjetno napuhivao prihode kompanije kako bi prikazao tvrtku vrjednijom radi postizanja što veće kupoprodajne cijene. Na temelju toga, HP je tužio gospodina Lyncha i bivšeg direktora financija Sushovana Hissaina zbog prijevare. U studenom 2011. godine HP je platio ukupnu cijenu od 11 milijardi dolara da bi nakon godinu dana otpisao 8,8 milijardi dolara. Od toga iznosa, 5,5 milijardi dolara odnosilo se na takozvano  „accounting misrepresentation“, što bi na hrvatskom jeziku, u prijevodu, značilo računovodstveno iskrivljavanje izvještaja.
Korisno je za znati i to da računovodstveni forenzičar, osim u poduzećima, imaju bitnu ulogu i kod podjele imovine, primjerice u brakorazvodnim parnicama slavnih osoba.

Primjeri takvih parnica su razvodi Mel Gibsona, gdje se nakon 26 godina braka radilo o imovini čija je vrijednost bila milijardu dolara; Madonne koju je, nakon osam godina braka, razvod koštao 76 milijuna dolara; Jamesa Camerona koji je morao platiti 50 milijuna dolara te Michaela Douglasa koji je, nakon 23 godine braka, morao platiti 45 milijuna dolara.

Autor članka: Tomislav Brdarić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s