Kako je nastao svijet Monopoly-a?

Do sada su već svi čuli, ali i zaigrali svjetski popularnu društvenu igru Monopoly. Bilo verziju s papirnatim novcem ili pak noviju verziju s karticama. Od kada je 1935. godine igra patentirana pa sve do danas ovu je igru igralo preko milijardu ljudi, a u igri je izgrađeno  preko 5 milijardi zelenih kućica. Ove ju brojke čine najpopularnijom društvenom igrom u povijesti, a danas se na tržištu mogu pronaći razne verzije ove igre. Kako različite originalne verzije igre tako i one „kopirane“ s malim promjenama.

No zapravo malo tko zna kako je ova popularna igra nastala. U početku se igra nije igrala onako kako se igra danas, gdje je cilj ostvariti monopol i riješiti se konkurencije. Kreatorica igre Elizabeth Magie, 1903. godine je stvorila igru s potpuno suprotnim ciljem. Cilj je bio borba protiv glorificiranja pohlepe i usredotočenosti na profit. Igru je temeljila na teoriji ekonomista Henryja Georgea koja se temelji na prebacivanju dijela poreznih tereta sa siromašnih na bogate. Osmišljavanjem ove igre htjela je poslati poruku američkim mogulima koji su u 19. stoljeću kontrolirali skoro cjelokupnu američku ekonomiju. Igra se u početku zvala „The Landlord’s Game“, a glavna razlika od sadašnje je bila ta da su bili nagrađivani svi igrači kada bi se povećala vrijednost zemljišta. Taj način igre bio je edukativnog karaktera jer je djeci pokazivao da je važno razmišljati i ponašati se anti–monopolistički. Magie je svoju igru patentirala 1904. godine, no ubrzo su je igrači umjesto kupnje sami počeli kopirati i dodavati i mijenjati pravila kako bi igru učinili zanimljivijom.

Pravu ekspanziju u prodaji Monopoly je ostvario nakon što je prava na patent 1935. godine kupila tvrtka Parker Brothers koja je u potpunosti promijenila pravila igre i predstavila nam Monopoly kakvog danas poznajemo. Tvrtka je u prvih godinu dana otkada je igra puštena u proizvodnju tjedno proizvodila oko 35.000 kopija ove igre. Nažalost, Magie je tada potpuno ispala iz kreativnog procesa igre, ali i iz brzorastuće zarade koju je igra ostvarivala. Do svoje smrti, Magie je od igre zaradila tek 500 dolara. Trenutno vlasništvo patenta drži tvrtka Hasbro.

Do sada, igra se prodaje na 47 jezika u 114 zemalja svijeta, a postoji preko 300 licenciranih verzija igre prilagođenih određenim temama poput sportskih timova ili filmova. Tako se na tržištu može pronaći Pokemon verzija, Star Wars verzija, Game of Thrones verzija i mnoge druge.

Na igraćoj ploči mogu se pronaći različite lokacije. Svaki puta kada nastane nova verzija igre za pojedinu zemlju ili grad, prilagode se nazivi polja na ploči. London je bio prvi grad koji je dobio licencu za stvaranje takve verzije igre. Hrvatska također ima svoju verziju Monopoly igre gdje se mogu pronaći najpoznatije hrvatske ulice i trgovi.

Jedna od zanimljivosti vezana uz ovu društvenu igru je i to da postoje svjetska prvenstva u igranju. Održavaju se svakih nekoliko godina, a posljednje je bilo 2015. godine. Također, neke države organiziraju i nacionalna natjecanja u ovoj igri. I razne neprofitne organizacije mogu organizirati humanitarno natjecanje na manjoj razini. Sve što treba je poslati mail kompaniji Hasbro i pričekati odobrenje.

Danas postoje i mnoge druge verzije ove igre poput verzije za djecu „Junior Monopoly“, verzije izdana na 80 godišnjicu postojanja Monopoly-a, „City Edition“ gdje su zelene kućice zamijenjene zgradama, verzija sa nacionalnim parkovima i mnoge druge inačice ove igre.

Autor: Ana Stanković

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s