HUTA Izvještaj s predavanja

 

Studentska udruga Financijski impuls u suradnji s Hrvatskom udrugom za tehničku analizu (HUTA) organizirala je predavanje pod nazivom „Tehnička analiza“. Predavanje se održalo 25. siječnja 2017. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku  u dvorani 5.

 slika-huta-1

Hrvatska udruga za tehničku analizu (Croatian Technical Analysis Association) HUTA/CTAA, neprofitna je organizacija, osnovana 2011. godine, s ciljem promoviranja tehničke analize kao standardne metode procjene kretanja cijene na financijskim tržištima, okupljajući stručnjake koji svakodnevno trguju na financijskim tržištima. Osim edukacije, HUTA omogućava studentima i pristup praktičnom tržištu. Svim studentima omogućeno je polaganje međunarodno priznatog CFTe ispita (I, II, Master razine).  U siječnju ove godine potpisan je i ugovor o suradnji između HUTA-e i Financijskog impulsa koja će zasigurno pridonijeti boljitku obje strane.

Gost predavač je bio Ivan Stojanović, analitičar u odjelu investicijskog bankarstva u OptimTraderu, vodećem nezavisnom investicijskom društvu u Hrvatskoj koji je odgovorio na najinteresantnija pitanja iz financijskog sektora: „Zašto aktivno sudjelovati na financijskom tržištu ?“, „Kada otvoriti poziciju i po kojoj cijeni?“, „Kako koristiti alate tehničke analize?“.

slika-huta-2

Svojim radom HUTA nastoji uključiti i akademsku zajednicu u razvoj i popularizaciju tehničke analize gdje je nastala suradnje na obostrano zadovoljstvo. Osim edukacije tu je i suradnja s financijskim portalom hrportfolio.hr, a i aktivno se radi na uspostavljanju suradnje s financijskim institucijama u kojima bi se mogla odraditi praksa na području financijskih tržišta, analiziranjem i trgovanjem vrijednosnim papirima.

Na predavanju je najviše bilo riječi o brzom razvoju i evoluciji financijskih tržišta koja privlače velik broj sudionika na aktivno trgovanje dajući mogućnost visoke zarade, ali takva mogućnost uvjetovana je visokim rizikom. Stoga je poznavanje tehničke analize i statistike nužno. Tehnička analiza je metoda procjene cjenovnih kretanja dionica koja se temelji na pregledu povijesnih kretanja cijena i volumena trgovanja pojedine dionice. Kronologija razvoja tehničke analize seže od 2000. godine prije Krista u Babilonu, a slijedili su Amsterdam sa burzom roba, Japan, SAD, Charles Dow kao otac moderne tehničke analize.

Studente je najviše zanimalo određivanje vremena ulaska u poziciju, odabira povoljnog instrumenta, kao i vremenski periodi trgovanja, vrste „tradera“, money management, indikatori i druge zanimljive teme vezane uz rizik i prinos.

slika-huta-4

Glavni zadatak tehničke analize je pokušati očitati pravila ponašanja cijene u prošlosti te shodno tomu, rano identificirati moguća kretanja u budućnosti. Na cijenu utječe trenutna ponuda i potražnja koja se formira prema stanju na tržištu. Osim tehničke analize bitna je i fundamentalna analiza odnosno praćenje važnih objava vezano za financijska tržišta (BDP, inflacija, kamatne stope, financijski izvještaji…). Tada pomoću platforme na kojoj se trguje moguće je vidjeti trenutnu (kupovnu i prodajnu) cijenu koja je aktualna na tom tržištu. Investitor pomoću analize određuje povoljan instrument trgovanja i procjenjuje potencijalne prilike za ulazak u poziciju (Buy/Short). Pomoću „money managementa“ vrlo je bitno osigurati pozitivan omjer uloženog i dobivenog kako bi uopće pokrili inicijalnu investiciju.

Bili su predstavljeni i osnovni alati tehničke analize, odnosno različiti grafikoni, trend, cjenovni obrasci i Fibonacci razine. Tržište je moguće okarakterizirati samo kroz 2 stanja. Ili je u trendu ili se ono konsolidira. Kada je tržište u trendu (rastućem ili padajućem) najveće su šanse za zaradu. Tada trgovci putem tehničke analize određuju sebi najbolje razine cijene pri kojima bi bili spremni ući u poziciju i investirati novac s ciljem zarade. Tehnička analiza pokazala se vrlo uspješnom u predviđanju cijena baš zbog velike količine onih koji ju koriste. Danas je to vrlo važan alat u svakodnevnom praćenju cijena i u kombinaciji s drugim analizama daje vrlo uspješne rezultate.

slika-huta-5

Ovim predavanjem studenti su dobili uvid u osnove slika-huta-3tehničke analize te razvijanje uspješne strategije trgovanja koja nam dugoročno može osigurati pozitivan prinos u trgovanju (investiranju), a nas afirmirati kao uspješne profesionalce – analitičare i trader-e koji će trgovati vodeći se razumom, a ne emocijama.

Za sve one koji žele više donosimo korisne web stranice:

www.stockcharts.com – odličan izbor grafikona za američke i kanadske dionice, fondove i indekse. Edukacijski kutak na stranici

www.thepatternsite.com – obrasci tehničke analize sa vjerojatnostima

www.teletrader.com – platforma preko koje su dostupni svi financijski instrumenti i na kojoj je moguće raditi tehničku analizu

Autor: Jona Tonković

Fotograf: Franjo Sabolski

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s